Provedba proljetne akcije oralnog cijepljenja lisica u Republici Hrvatskoj

Radi zaštite zdravlja ljudi i domaćih životinja od bjesnoće, a radi iskorjenjivanja bolesti u populaciji lisica kao glavnih rezervoara, Ministarstvo poljoprivrede – Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane će, tijekom proljeća 2015. godine, provoditi aktivnosti oralnog cijepljenja lisica na području Republike Hrvatske. Oralno cijepljenje lisica višegodišnji je program iskorjenjivanja bjesnoće. Tijekom 2015. godine provesti će se dvije akcije oralnog cijepljenja lisica (proljetna i jesenska) u okviru kojih će na površini cijele zemlje (izuzev jadranskih otoka), putem posebnih zrakoplova biti distribuirano ukupno 2.827.100 vakcinalnih mamaka. Provjera učinkovitosti oralne vakcinacije osigurava se analizom rezultata laboratorijskog testiranja lisica. U odstrelu lisica, koji se provodi nakon svake akcije, te njihovoj dostavi u ovlaštene veterinarske organizacije važnu ulogu imaju lovačka društva.

Sukladno gore navedenome, proljetna akcija oralne vakcinacije lisica započela je 15. ožujka 2015. godine. Tijekom proljetne akcije oralnog cijepljenja lisica, na području cijele zemlje (izuzev jadranskih otoka), mamci koji sadrže cjepivo polagati će se iz zrakoplova. Na taj način biti će distribuirano ukupno 1.413.550 vakcinalnih mamaka. Planirano vrijeme za završetak provedbe proljetne akcije je 15. lipnja 2015. godine, ovisno o vremenskim uvjetima.

Više informacija o oralnoj vakcinaciji lisica dostupno je na službenoj web stranici www.veterinarstvo.hr, a na kojoj će se redovito ažurirati svi podaci o provedbi iste.

http://www.veterinarstvo.hr/default.aspx?id=1281

http://www.veterinarstvo.hr/default.aspx?id=1111Skip to content