Rekonstrukcija zgrade dugoselskog željezničkog kolodvora počinje ovo proljeće – najavljuju iz HŽ Infrastrukture

Nakon što je proteklog vikenda na dugoselskom željezničkom kolodvoru simbolično obilježena 150. obljetnica od prvog prolaska vlaka kroz Dugo Selo, iz tvrtke HŽ Infrastruktura d.o.o. stiže priopćenje, odnosno najava – kako će radovi na rekonstrukciji zgrade Željezničkog kolodvora Dugo Selo započeti u prvom kvartalu ove godine, u sljedeća dva do tri mjeseca.

Rekonstrukcija kolodvora odvija se u sklopu projekta „Rekonstrukcija postojećeg i izgradnja drugog kolosijeka na dionici pruge Dugo Selo – Križevci“, inače jednim od najvećih projekata HŽ Infrastrukture sufinanciranom iz EU fondova, i kao takva od samog početka planirana je u završnoj fazi projekta. Kako se navodi u priopćenju „do sada radovi su se u najvećoj mjeri odvijali na dijelu između Vrbovca i Križevaca (osim na križanju izvan razine i novom dijelu pruge prema Ostrni gdje su radovi odavno u tijeku), a početak rekonstrukcije kolosijeka ovisi o završetku radova u kolodvorima Vrbovec i Križevci, ali i završetku tzv. zapadnog nadvožnjaka u Dugom Selu (kod Lidla) tako da ozbiljnije radove u tom smislu očekujemo najranije tijekom jeseni ove godine.

Radovi će se kao i kod drugih kolodvora izvoditi na način da se prvo rekonstruira jedan (južni) dio kolodvora, uključujući radove na donjem ustroju, odvodnji, polovini pothodnika itd. Po završetku radova na tom dijelu i prebacivanja željezničkog prometa na novoizgrađeni dio kolodvora izvodit će se radovi na drugom (sjevernom) dijelu kolodvora.

Budući da kolodvor Dugo Selo predstavlja jedan od najsloženijih zahvata na projektu te da za njegovo izvođenje postoje brojni preduvjeti i da će se njegovim izvođenjem utjecati u velikoj mjeri i na redovno odvijanje željezničkog prometa u svim smjerovima (Križevci, Novska i Zagreb) isti će se početi izvoditi što je kasnije moguće, a radovi na njemu završit će po završetku cijelog projekta.

Procijenjena vrijednost radova kolodvora Dugo Selo iznosi cca 133,5 milijuna kuna“, zaključuje se u priopćenju HŽ Infrastrukture.

kolds1 kol4 kolds2Skip to content