Školski vrt OŠ Josipa Zorića kandidiran za „Najljepši školski vrt“ u Hrvatskoj, a na natječaj se po prvi puta uključio i Dječji vrtić Dugo Selo

Kulturu njegovanja i održavanja svojeg školskog vrta školski kolektiv -učenika, nastavnika i djelatnika – Osnovne škole Josipa Zorića potiču već godinama, a unatrag šest godina za njihov bujni i prekrasni okoliš znaju i predstavnici Hrvatske radiotelevizije i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta koji provode projekt „Najljepši školski vrtovi“ na državnoj razini. Iako zasada titulu najljepšeg školskog vrta naša dugoselska škola nije imala čast dobiti, iako su bili u najužem izboru, svake godine redovito sudjeluje na natječaju, a tako i ove. Proteklog petka, 24. srpnja, njihov školski vrt posjetili su predstavnici Prosudbenog povjerenstva na čelu s Lidijom Komes, urednicom ekološke emisije „Slušaj kako zemlja diše“ te ujedno idejnom začetnicom projekta, zajedno s predstavnicima ministarstva znanosti i obrazovanja i sporta, dok ih je u ime Škole Josipa Zorića dočekala ravnateljica Mara Mamuza sa suradnicima. Vrt je osmišljen od više tematskih cjelina koje prezentiraju biološku raznolikost biljnog i životinjskog svijeta, dok su istovremeno međusobno usklađeni. Osim brojnog i vrsta različitog ukrasnog bilja, kamenjara, vrt obuhvaća i voćnjak, povrtnjak te bazen s močvarnim biljkama, a ove godine po prvi puta predstavljen je i etno-kutak, upravo na prošlogodišnji prijedlog Povjerenstva. U etno kutku tako su se našla drvena tradicionalna zaprežna kola koje je donirala Jelena Šturm, istaknula je ravnateljica Mamuza. Uz kola kao detalji dodane su stare drvene tačke i vinska drvena bačva, sve osmišljeno cvjetnim dekoracijama. Koordinatorica cjelokupnog školskog vrta je prof. Sonja Grgac, no važno je istaknuti kako brigu i rad oko istoga podjednako, kao tim, ulažu učenici, nastavnici, profesori, domar i spremačice. Tako je prije samog dolaska i posjete Prosudbenog povjerenstva bilo potrebno urediti i što bolje dotjerati izgled vrta, tako da se radnoj akciji, ističe ravnateljica Mamuza, odazvalo 20 učitelja, bez obzira na njihove godišnje odmora, na čemu im je vrlo zahvalna.
Ove godine na natječaj u kategoriji najljepšeg okoliša dječjeg vrtića, po prvi puta kandidirao se i Dječji vrtić Dugo Selo kojeg su članovi Povjerenstva također posjetili proteklog petka. S obzirom na građevinske radove koji su u tijeku u dijelu njihovog dvorišta, a na koje nije bilo moguće utjecati, Prosudbeno povjerenstvo nije moglo uzeti u obzir cjelokupni dojam okoliša kao važan čimbenik u donošenju suda. Stoga je Dječjem vrtiću predloženo da njihov najreprezentativniji dio – dvorišni dio na ulazu u Vrtić – kandidira za najljepšu fotografiju, uz komentare i pohvale kako je njihov status Eko vrtića i promicanje ekoloških ideja vidljivo na svakom koraku. Prema riječima ravnateljice dugoselskog Vrtića Draženke Sesan, sugestija je Prosudbenog povjerenstva da se novoizgrađeni prostor vrtića na sjeveru sljedeće godine dodatno hortikulturno uredi te da ponovno apliciraju na natječaju „Najljepši vrtićki vrtovi“, što je bila i namjera Dječejg vrtića Dugo Selo.
Doznajemo od ravnateljice kako izgradnja dodatnog prostora Vrtića teče u skladu s rokovima te bi prema, sklopljenom ugovoru, bila okončana u listopadu ove godine.
A sama odluka Prosudbenog povjerenstva, kao i sama dodjela povelja i priznanja, biti će poznata u studenom ove godine. Do tada našim kandidatima želimo sreću!Skip to content