Službeno otvoreno Reciklažno dvorište u Dugom Selu

Građani Dugog Sela od danas slobodno mogu koristiti Reciklažno dvorište Dugo Selo locirano na odlagalištu Andrilovec. Na novouređenom prostoru građani će moći besplatno u 27 spremnika odložiti papir, staklo, plastiku, akumulatore i baterije, boje, odjeću, tekstil, karton, drvo i metale s opasnim tvarima, lijekove, žarulje, kiseline, pesticide, ulja masti, deterdžente, jestiva ulja, masti i elektronski otpad. Na ovaj način građani će osim sortiranja otpada na svom kućnom pragu, kao i na zelenim otocima, moći od sada koristiti i reciklažno dvorište za sav preostali otpad.

Danas su se povodom puštanja u rad novouređenog dugoselskog Reciklažnog dvorišta okupili brojni predstavnici, sudionici i realizatori ovog značajnog gradskog objekta – predstavnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Igor Novković, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš, izaslanik Zagrebačke županije pročelnik za promet i komunalnu infrastrukturu Nenad Babić, te u ime domaćina gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian, njegovi zamjenici Jasminka Kokot Bambić i Nikola Tominac, predsjednik Gradskog vijeća Grada Dugog Sela Darjan Budimir uz gradske vijećnike, predstavnici konzultantske tvrtke, izvođača radova, projektanta i nadzora, predstavnici tvrtke Dugoselski komunalni poduzetnički centar na čelu s direktorom Tadijom Penićem te djelatnici Gradske uprave Grada Dugog Sela.

Tom prilikom gradonačelnik Panian istaknuo je kako je dugoselsko reciklažno dvorište ogledni primjer za širu okolicu, zahvalivši se pritom svima koji su participirali u realizaciji projekta – Fondu, Ministarstvu, konzultantima. „Ovaj objekt je izuzetno važan jer želimo probuditi ekološku svijest građana činjenicom da je recikliranje ulaganje u budućnost, u budućnost naših najmlađih građana“, poručio je gradonačelnik.

„Dosada smo izgradili 80, 20 je u pripremi te još 20-ak tek treba krenuti u realizaciju, no vi ste nas pretekli – izgradili ste reciklažno dvorište prije nas u Zelini“, našalio se direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ponoš, inače građanin Svetog Ivana Zeline. Direktor Fonda naveo je važnost izgradnje reciklažnih dvorišta u  procesu gospodarenja otpadom, no osvrnuo se i na važnost provođenja obrazovno edukativnih aktivnosti namijenjenih za građane te upućivanja na uključivanje u proces sortiranja i recikliranja otpada od kućnog praga do reciklažnog dvorišta. Ponoš na kraju poručuje kako i dalje od Dugog Sela očekuje ambiciozne projekte.

Podsjećamo, Gradu Dugom Selu dodijeljeno je 3.002.962,20 kuna iz Kohezijskog fonda za projekt „Izgradnja reciklažnog dvorišta u Dugom Selu“ KK.06.3.1.06.0042. ukupne vrijednosti 3.532.896,75 kuna. Prijavom na natječaj „Građenje reciklažnih dvorišta“ osigurano je sufinanciranje projekta u visini od 3.002.962,20 kuna ili 84,99% ukupno prihvatljivih troškova, dok je Grad Dugo Selo u Proračunu osigurao 15,01%  ukupno prihvatljivih troškova.

Izgradnjom reciklažnog dvorišta u Dugom Selu doprinosi se povećanju stope odvojenog prikupljenog komunalnog otpada te se  smanjuju količine otpada koji se odlaže na odlagalište. Navedenim projektom unapređuje se razvoj nedostatne infrastrukture i doprinosi se ispunjenju Cilja 1.2. Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske 2017-2022 (NN 3/17). Novo izgrađeno reciklažno dvorište  moći će prikupiti 741,63 tone komunalnog otpada, što iznosi 0,04% odvojeno prikupljenog komunalnog otpada na razini Republike Hrvatske, te 1,06% na razini Zagrebačke županije u odnosu na 2015. godinu dok  na razini Grada Dugog Sela to iznosi 17,33% količine komunalnog otpada u 2016. godini.Skip to content