Uz današnji Dan dobrovoljnih davatelja krvi i 65. godišnjicu dobrovoljnog darivanja krvi u Hrvatskoj : Nesebično darivanje koje spašava živote

cestitka 01 vodoravna

Hrvatski Crveni križ ove godine 25. listopada, na Dan dobrovoljnih davatelja krvi, obilježava 65 godina dobrovoljnog darivanja krvi u Hrvatskoj. Na taj je dan 1953. u Željezari Sisak provedena prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa. Ta akcija, kao i brojne koje su uslijedile nakon nje, bila je utemeljena na osnovnim načelima dobrovoljnog davanja krvi – daruj krv dobrovoljno, besplatno, solidarno i anonimno!

povodom ovog značajnog jubileja danas je planirana proslava na županijskom nivou, u organizaciji Društva Crvenog križa Zagrebačke županije. na kojoj će i 10 darivatelja Crvenog križa Dugo Selo primiti priznanja. A sutra, 26. Listopada, Gradsko društvo Crvenog križa Dugo Selo, planira gradsku svečanost na kojoj će 92-oje darivatelja primiti priznanja povodom jubilarnog broja darovane krvi. Svečanosti će također prisustvovati gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian i načelnik Općine Rugvica Mato Čičak.

Hrvatski Crveni križ i 65. obljetnicu dočekuje kao organizacija koja okuplja najveći broj darivatelja krvi u Republici Hrvatskoj te zahvaljujući tome osigurava 80 posto iskazane potrebe zdravstva RH za dozama krvi. Tijekom 2017. godine HCK je organizirao svakodnevne i redovite akcije davanja krvi diljem RH i prikupio 160 000 doza krvi. I u prvih devet mjeseci ove godine prikupljene su planom predviđene doze krvi. Udio žena u ukupnom broju prikupljenih doza krvi u RH, a u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa u 2017. bio je 17 posto dok je udio muškaraca bio 83 posto. Među dobrovoljnim davateljima krvi koji su prvi puta pristupili akciji davanja krvi udio žena je znatno viši – čak 36,37 posto!

Na 65. obljetnicu želja je Hrvatskog Crvenog križa da se svim osobama koje žele darovati krv to i omogući te da se uvedu promjene u način organizacije prikupljanja krvi kako bismo dolazili što bliže darivateljima, uključujući i one koji žive u manjim sredinama.

U povodu ove značajne obljetnice, Hrvatski Crveni križ u četvrtak, 25. listopada 2018. organizira akciju dobrovoljnog davanja krvi u Sisku, od 9 do 12 sati, u Društvenom domu Ine. Akciji će nazočiti i Drago Križe, darivatelj krvi koji je organizirao prvu akciju u Sisku te sam na njoj i sudjelovao.

POPIS DOBROVOLJNIH DARIVATELJA KRVI CRVENOG KRIŽA DUGO SELO KOJIMA ĆE BITI URUČENA PRIZNANJA:

BR. IME I PREZIME BR. DAVANJA
1 KLOBUČAR BRANKO završno 90
1 ERJAVEC VLADIMIR završno 73
1 SMAJO PETAR završno 66
1 MATEŠIĆ MARKO završno 57
1 STARČIĆ ZDRAVKO završno 52
1 ŠPANIĆ STJEPAN završno 43
1 RAĐENOVIĆ MILAN završno 41
1 MARAKOVIĆ ELEONORA završno 26
1 CIMAŠ LUKEC MIRO OBITELJSKO
1 CIMAŠ-LUKEC IGOR OBITELJSKO
1 ČVORIG DRAGUTIN OBITELJSKO
1 ČVORIG MLADEN OBITELJSKO
1 DRAVINSKI ANTUN OBITELJSKO
1 DRAVINSKI MARIO OBITELJSKO
1 HERCEG ANDREA OBITELJSKO
1 HERCEG MIHAEL OBITELJSKO
1 IVATEK JOSIP OBITELJSKO
1 IVATEK VALENTINA OBITELJSKO
1 PERKOVIĆ DOMAGOJ OBITELJSKO
1 PERKOVIĆ DOMAGOJ OBITELJSKO
1 PERKOVIĆ HRVOJE OBITELJSKO
1 PERKOVIĆ IVICA OBITELJSKO
1 STARČEVIĆ ANDREJA OBITELJSKO
1 STARČEVIĆ JOSIP OBITELJSKO
1 MUHIN IVAN 100
1 BASTALEC IVAN 75
1 KARAČIĆ IVAN 75
1 STARČEVIĆ JOSIP 75
1 SUČIJA ZLATKO 75
1 TOPOL JOSIP 75
1 ALKIĆ MARIO 50
1 BUNJKO NEVEN 50
1 GALETOVIĆ IVAN 50
1 KOŠČEC DRAŽEN 50
1 KRENEK DRAŽEN 50


Skip to content