Studenti Arhitektonskog fakulteta u obilasku Dugog Sela: Ideje za rješenja u prostorima

Studenti završne godine Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, s Katedre za urbanizam, bavit će prostornim uređenjem našega grada. Stoga su subotu 21. listopada proveli u razgledu i snimanju prostora Dugog Sela. Grupu od stotinjak studenata predvodio je koordinator ovog zadatka prof. Jesenko Horvat, predavač na Fakultetu. Zamjenik gradonačelnika Nikola Tominac, koji je po svojoj struci poznavatelj urbanističke problematike, dočekao je buduće urbaniste u prostoru gradske uprave. Uz pozdravne riječi Tominac se ukratko osvrnuo na područje njihovih budući zanimanja. Pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, komunalno i stambeno gospodarstvo Grada Marijo Vinko proveo je studente otvorenim prostorima grada. Razgledali su zapadni dio grada, Kopčevec, a potom danas prazne prostore na području nekadašnjeg voćnjaka. Područje Martin brega također im je bilo zanimljivo za predstojeći zadatak, tako su se zadržali na samom vrhu s kojeg pogled seže na cijelo dugoselsko područje. Nakon razgleda stare crkve, arheološkog lokaliteta i okoliša, uputili su se Martinskom ulicom prema istoku, zaokruživši razgledavanje povratkom kroz Kozinsku ulicu u središte Dugog Sela.
Podrobniji uvid u prostorne i graditeljske vrijednosti Dugog Sela studenti će steći i iz istoimenog izdanja autorica Ane Mlinar i Ane Matanić, koje je prije 10 godina objavljeno u nakladi Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo.
U predstojećim njihovim zadacima očekuju su idejni prijedlozi za rješenja u prostorima Dugog Sela, koji će biti objavljeni u zasebnom izdanju.Skip to content