Susreti hrvatskih tamburaša: KUD PREPOROD – NAJBOLJI FOLKLORNI SASTAV

ijekom dviju večeri 24. susreta hrvatskih tamburaša, 4. i 5. Studenog u dvorani „Preporod“, predstavilo se dvadesetak koncertnih i folklornih orkestara i sastava. U organizaciji Hrvatskog sabora kulture, uz pokroviteljstvo Zagrebačke županije i supokroviteljstvo Turističke zajednice Dugo Selo, KUD „Preporod“ bio je već tradicionalno domaćin Susreta, koje je otvorila izaslanice župana Zagrebačke županije Jadranka Dujić Frlan. Pozdravne riječi uputio su dugoselski gradonačelnik i predsjednik TZ Nenad Panian, tajnik Hrvatskog sabora kulture Dražen Jelavić i predsjednik KUD-a „Preporod“ Mario Mlinarek. Oni su u završnici svake glazbene večeri uručili i nagrade i najboljim sudionicima po kategorijama. Nastupali su samo najuspješniji po ocjeni stručnih selektora, a nagrađeni su najbolji od njih prema odluci stručnog povjerenstva u sastavu: Kruno Gabaj, Igor Kundeljnjak i Ivan Potočnik.

Nakon prve tamburaške večeri u kategoriji koncertnih orkestara najbolji je bio Stariji tamburaški orkestar tamburaškog društva Ferdo Livadić- Samobor. Drugo mjesto dodijeljeno je Tamburaškom orkestru Centra tradicijske kulture Varaždin, dok je treći Županijski tamburaški orkestar Sjepan Bunaj Stipić iz Čakovca. U kategoriji folklornih orkestara najbolji je bio Tamburaški orkestar Centra tradicijske kulture iz Varaždina. Slijedi ga drugoplasirani Folklorni ansambl Ivan Goran Kovačić iz Siska, a treći je Folklorni orkestar KUD-a ČIČE, iz Novog Čiča.

Nagradu HDS ZAMP-a za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja“ u kategoriji koncertnih orkestara osvojio je TO Centra tradicijske kulture Varaždin za izvedbu skladbe „Capriccio autora“ Adalberta Markovića. Nagradu za najbolju izvedbu djela u nakladi Hrvatskog sabora kulture u kategoriji koncertnih orkestara osvojio je TO KUU „Zvon“ Mala Subotica za izvedbu skladbe „Pri Muri“ , skladatelja Marijana Sivoša.

Nagrada ekskluzivnog sponzora – ”Glazbarskog obrta Mario Žmegač – dodijeljena je Starijem tamburaškom orkestru tamburaškog društva Ferdo Livadić- Samobor, koji je primio brač od ovog sponzora. Druge je večeri briljirao Tamburaški sastav KUD-a „Preporod“ osvojivši prvo mjesto u kategoriji folklornih sastava. Oni su izveli skladbe „Tamburaši pokraj Dunava“ i „Grajino kolo“ te pobijedili! Također su, u primili i posebnu nagradu spomenutog sponzora.Skip to content