Svečano predstavljena knjiga „Dugoselski kraj u 1. svjetskom ratu“ autora Nikole Tominca i Predraga Topića

Sinoć je u dvorani Preporod održano svečano predstavljanje knjige „Dugoselski kraj u 1. svjetskom ratu“ autora Nikole Tominca i Predraga Topića, vrijednog izdanja Gradske knjižnice Dugo Selo o povijesti našeg kraja, no isto tako važnog izdanja o hrvatskoj vojnoj povijesti – razdoblju o kojem u hrvatskom nakladništvu nije izdano puno knjiga, što ovu monografiju čini još značajnijom.

Knjiga je nastala nakon dugogodišnjeg istraživanja i prikupljanja podataka i dokumentacije koja je većim dijelom zapravo uništena i izgubljena, što je dodatno otežalo proces stvaranja knjige, istaknuo je Nikola Tominac. No, s druge strane, ističe ponos i zadovoljstvo krajnjim rezultatom jer „upravo ovom knjigom se nastojao dati pijetet i zahvalnost svim mladićima koji su poginuli, nestali, bili ranjeni ili bili sretni što su preživjeli i vratili se kućama, a sve sa ciljem da im ovom knjigom osvijetlimo put za pamćenje“, kazao je Tomnac.

Knjiga je koncipirana u dva dijela, a prvom dijelu Nikola Tominac, umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske, prikazao je bojišta na kojima su se borili i ginuli vojnici iz dugoselskoga kraja, njih 400. Najvećim dijelom dugoselski vojnici bili su u Srbiji, te kasnije upućeni na Karpate, Galicijsko bojište. Knjiga podrobno prati ratne puteve postrojbi mobiliziranih Dugoselaca, njih 3 do 4.000 čak (područje Kotara Dugo Selo) uz prikazivanje samih bitaka i okolnosti u kojima su se one odvijale, opisavši tako sve vojne aktivnosti 42. domobranske pješačke divizije i zagrebačke 53. pješačke pukovnije zajedničke vojske s prikazom vojnih karata, fotografija i novinskih članaka. Predrag Topić u drugom dijelu knjige donosi niz svjedočanstva o civilnome životu u Dugome Selu za vrijeme ratnog razdoblja, i to putem vijesti iz tadašnjeg tiska, prijepise iz spomenica župa i škola koje su djelovale u to vrijeme, kao i iz razne arhivske građe. Tom prilikom istaknut je vrijedan spomenar Rudolfa Crnića, kao najvredniji povijesni zapis tog vremena našeg područja. Isto tako izdvojene su i vrlo vrijedne fotografije Mate Premužaka, pripadnika 42. domobranske pješačke divizije, koje su dokumentarno posvjedočile tom vremenu.

Sinoćnjoj promociji naozočili i brojni uzvanici, između ostalih, dožupan Zagrebačke županije Hrvoje Frankić, general bojnik Vlado Šindler, umirovljeni brigadir Branko Gačak, umirovljeni pukovnik Valentino Rajković, predsjednik Udruge 1914.-1918. Filip Hameršak te mnogi drugi, uz predstavnike domaćina Grada – gradonačelnika Dugog Sela Nenada Paniana, njegovu zamjenicu Jasminku Kokot Bambić, predsjednika Gradskog vijeća Grada Dugog Sela Darjana Budimira i ostale uzvanike. Dožupan Frankić zahvalio se autorima i Gradu na ovom hvalevrijednom knjižnom izdanju. Gradonačelnik Panian naveo je kako su Hrvati uvijek ratovali za druge, osim u posljednjem ratu, no unatoč tome, sve sudionike potrebno je vrednovati, poštivati te čuvati uspomenu na njih. „Samo ljudi koji cijene prošlost mogu cijeniti svoj kraj“, poručio je gradonačelnik.

Svečanost promocije uveličali su nastupi članica ženskog zbora KUD-a Preporod Koledarice i članovi Zbora polaznika radionica projekta 54+ Radost življenja, oba pod ravnanjem Ambrozija Puškarića.Skip to content