Svjetski dan osoba sa sindromom Down : Šarene čarapice u 1.b OŠ „Ivan Benković“ i u KUD-u „Preporod“

ZAJEDNO SMO JAČI
Danas su mnogi oblačenjem rasparenih i šarenih čarapa obilježili Svjetski dan osoba sa sindromom Down kako bi iskazali podršku njihovoj borbi i što boljoj integraciji u naše društvo. Šarene čarape izabrane su za simbol jer ih osobe s Down sindromom ne mogu upariti. Prigodno su ih obuli učenici 1. b OŠ „Ivan Benković“ koji su još jučer na satu razrednika razgovarali o osobama oboljelim od raznih bolesti te pogledali televizijski prilog o dječaku Ivanu iz Zadra u emisiji „Hrvatska uživo“ upoznali karakteristike osoba sa sindromom Down. Na kraju sata su pisano i likovno izrazili svoje dojmove o onome što su spoznali na satu. Podršku osobama sa Downim sindromom, također obukavši šarene čarape, dali su i članovi KUD-a „Preporod“.

O Svjetskom danu osoba s Down sindromom
Down Syndrome International (DSI) je službeno odredio 21. ožujak kao Svjetski dan osoba s Down sindromom (WDSD). Navedeni datum je izabran kako bi označio jedinstvenost Downova sindroma u potrostručenju (trisomiji) 21. kromosoma.

Svjetskim danom syndroma Down (WDSD) prvi put je obilježen u Singapuru 2006. godine, a mnoge organizacije širom svijeta pridružit će se ovoj proslavi kroz razne događaje i aktivnosti, tako da se današnji datum obilježava u cijelom svijetu.
Downov sindrom je genetski poremećaj koji je uzrokovan prisutnošću jednog kromosoma viška. Nastaje u trenutku začeća.

Sindrom je naziv za skup zajedničkih znakova i karakteristika, a ime Down potječe od imena engleskog liječnika Johna Langdona Downa koji je 1866. prvi opisao sindrom, gotovo 100 godina prije nego što je pronađen uzrok poremećaju.

Uzrok Downova sindroma otkrio je 1959. godine francuski genetičar Jerome Lejeune. Na 21. paru kromosoma otkrio je još jedan kromosom viška, umjesto 2, tu su se nalazila 3 kromosoma, a u cijeloj stanici umjesto 46, ukupno 47 kromosoma.

Osobine djece sa sindromom Down: topli, dobrodušni, vedri, veseli; komuniciraju sa svojom okolinom; vjerno kopiraju ponašanja svoje sredine, mogu biti kreativni, u fazi djetinjstva im je potrebna obitelj, a zatim je potrebno osamostaliti ih za samostalan život. Cijeli život im je potrebna tuđa njega i pomoć.Skip to content