Tamo i nazad – putovanje KUD-a Preporod

„Bilo je ovo jedno prekrasno putovanje na kojem smo imali prilike naučiti i vidjeti mnogo toga. Sklopili smo mnoga poznanstva i prijateljstva te dostojno predstavili svoj kraj i svoju domovinu. Pohvale su stizale sa svih strana, što od organizatora, što od gledatelja, na što smo izuzetno ponosni“ – Maja Matijaš.

Dječji folklorni ansambl KUD-a Preporod imao je priliku predstavljati Hrvatsku na okrugloj, jubilarnoj desetoj manifestaciji u Subotici pod nazivom „Djeca u Dužijanci“, a koja se održala prvog vikenda srpnja – 1. i 2. srpnja.

Destinacija Preporodaša iz Dugog Sela bila je Subotica – najsjeverniji grad Srbije, a putovanje je započelo u petak, 30. Lipnja. Predstavnici Lijepe naše prvo su posjetili Novi Sad i upoznati se s njegovim znamenitostima te Petrovaradin, nekadašnji utvrđeni grad uz rijeku Dunav. Nakon stajanja u Sadu, pristigli su na finalnu  destinaciju. U Subotici su ih dočekali ljubazni domaćini te su se uputili u obilazak grada.

Prvi dan

Organizatori su pripremili prvog dana dječje igre zabavno-edukacijskog karaktera – tema upoznavanja s običajem Dužijance. Za djecu koja nisu sudjelovala u natjecanju, organizirane su slamarska i likovna radionica. Na koncertu dječjih skupina u popodnevnim satima nastupilo pet grupa te domaćini manifestacije – HCK Bunjevačko kol. KUD Preporod i HKPD Matija Gubec iz Tavankuta bili su jedini predstavnici iz Hrvatske. Kao posljednja točka večeri bio je koncert srpskog pjevača Dušana Svilara.

Drugi dan

Nedjelju je obilježila glavnina manifestacije s početkom u 10:00 sati – Djeca u Dužijanci, gdje su se djeca odjevena u nošnje svečanom misom zahvalila Bogu na ovogodišnjoj žetvi i kruhu, što je zapravo i bio smisao manifestacije. Misu je slijedila procesija s Presvetim oltarskim sakramentom, a nakon svečanog euharistijskog blagoslova u parku pred Katedralom sv. Terezije Avilske djeca su zaplesala kolo.

U kasnijim satima djeca Preporoda sudjelovala su na 22. Festivalu dječjeg stvaralaštva u Tavankutu, predstavivši se pjesmama i plesovima Zagrebačkog i Sesvetskog prigorja te tamburaškim intermezzom Valpova. Hrvatsku je uz Dugoselce na festivalu predstavio u KUD Uljanik iz Pule.

Gostovanje u Subotici samo je još jedan dodatni pokazatelj uspjeha KUD-a Preporod, njegove kvalitete, zajedništva i ljubavi koju gaje prema običajima svoga kraja i očuvanju tradicije, iskazane kroz ples popraćen glazbom.

Cjelovitu priču o KUD-u Preporod i njihovom putovanju do Subotice te svim ostalim aktivnostima kluba možete provjeriti putem poveznice: http://kud-preporod.hr/?p=1772

D.R.Skip to content