Obilježeno desetljeće postavljanja prve stope sv. Martina u Hrvatskoj

Subota 8. sprnja 2017. godine ostat će obilježena kao velika proslava jubilarne, 10. obljetnice postavljanja stope sv. Martina na Martin Bregu. Bio je to dan od velikog značaja za grad gdje su se ukupili brojni istaknuti ljudi dugoselskog kraja – od članova vodstva grada do nagrađivanih vinara i brojnih gostiju među kojima su bili i gosti iz Francuske te vodeći predstavnici suradnika koji su pripomogli u realiziranju projekta i naravno KUD-a Preporod zaduženog za zabavu te građana.

Desetljeće obilježavanja stope organiziran je od strane grada u suradnji s udrogom Kulturni centar sveti Martin Hrvatska i Vinogradarsko-vinarskom udrugom Terra Sancti Martini Dugo Selo. Uvodnu riječ u Gradskoj viječnici imao je gradonačelnik grada Dugo Selo, Nenad Panian – poželjevši dobrodošli svim prisutnim gostima, a ujedno najavivši nastup učenika Glazbene škole Dugo Selo te predavanje Antonije Zaradije Kiš, dr. sc. povodom obilježavanja „10 godina martinskih stopa“.

„Drago mi je kako smo se skupili svi zajedno kako bismo obilježili 10 godina postavljanja stope sv. Martina u Dugom Selu i 10 godina vrlo lijepe suradnje između grada Dugog Sela i Kulturnog centra sv. Martin“ – Antonija Zaradija Kiš, dr. sc.

Povijest suradnje Dugog Sela i Kulturnog centra sv. Martin Hrvatska
Rušena templarska crkva iz 13. st. na Martin Bregu jedan je od velikih simbola za sam događaj, a više o crkvi i suradnji rekla je spomenuta govornica Zaradija Kiš: „Ideja je započela netom nakon osnivanja kulturnog centra (2006). Na početku nismo ni sami znali što ćemo mi sve to raditi, ali onda se pojavilo Dugo Selo s nekakvim najavama obljetnica, pa smo smatrali kako tu prekrasnu crkvu koja je ruševna i nosi duboke tragove povijesti ovoga grada valja na neki način zauvijek dobro obilježiti i dati mogućnost da se sam grad u svojim aktivnostima povezuje i sa drugim mjestima iste tradicije. Stopu smo postavili 4. srpnja, upravo inzistirajući na tom datumu jer se tada obilježava takozvani ljetni sv. Martin. Dakle, toga dana 371. godine svetac zaštitnik postao je biskupom grada Toursa. Taj se praznik slavi u Francuskoj i drugim zemljama zapadne Europe, a kod nas je ostao negdje u zaboravu. Upravo smo na tome inzistirali i uspjelo nam je na kraju.“

Prva stopa u Hrvatskoj postavljena je u Dugom Selu. Ostalih 16 postavljeno je diljem Hrvatske. Stopu je izradio francuski umjetnik Michel Audiard.

Godine 2015. započela je jedna nova suradnja sa vinogradsko-vinarskom udrugom Terra Sancti Martini Dugo Selo s ciljem da se obilježava baš taj 4. 7. da taj Martin Breg ne bude samo prazan sa tom stopom. Stoga već treću godine tu se događaju vrlo vesela druženja, svake godine sve šira i šira. Te prve godine kada smo bili pozvani dijelile su se diplome i povelje vinarima, ali isto tako nastupao je i dio Kulturno umjetničkog društva Preporod. Valja posebno istaknuti Pučko otvoreno učilište Dugo Selo koje je tijekom cijelih ovih deset godina surađivalo s kulturnim centrom i likovne kolonije koje se svake godine održavaju i uvijek su donosile nove prikaze i ekspresije ovoga mjesta i uopće ideju martinskog dijeljenja zajedništva. Mislim da Dugo Selo u Hrvatskoj sigurno ima najveću zbirku umjetničkih djela na ovu temu. Posebno bih istaknula Velimira Trnskog i njegov prikaz sv. Martina kojeg je umjetnih izradio 2007. godine kada je počela suradnja s Dugim Selom, ali isto tako i ružu gospodina Josipa.“

Europski projekt sv. Martina
Počno predavanje slijedio je novi nastup učenika Glazbene škole Dugo Selo, a nakon njega predstaljanje projekta “NewPilgrimAge” od strane Zvjedzane Bubor Klarić, dipl. oec. koja je ujedno i tajnica turističke zajednice. Cilj projekta je zajednička promocija martinske kulturne baštine i promocija europskih vrijednosti vezanih uz sv. Martina (brižnost, dijeljenje). Vodeći partner velikog i ambicioznog projekta je Szombathely u Mađarskoj kao rodni grad sv. Martina te ostali partneri koje čine partneri među kojima se nalazi i Dugo Selo. Trajanje projekta na kojem sudjeluje devet partnera predviđeno je na tri godine – period od 1. lipnja 2017. do 31. svibnja 2020. godine.

„Radit ćemo na tome da Dugo Selo postane centar povezivanja martinskih znamenitosti“ – Nenad Panian, gradonačelnik Dugog Sela.

Svršetkom prikaza europskog ambioznog projekta proslava je mogla i svečano započeti na Martin Bregu, gdje je glavnu riječ u zabavljanju gostiju te prikazu očuvanja narodnih običaja dugoselskog kraja imao KUD Preporod.

Finalnu riječ održao je gradonačelnik Panian osvrnuvši se na ulogu Dugog Sela u budućnosti, kojeg je slijedio pozdravni govor Ines Sabotić, predstavnice udruge Kulturni centar sveti Martin Hrvatska – “Pozdravila bih sve i čestitala na ovome plesu po suncu i izdržljivost. Rado se sjećam onog puta kada smo išli u Tours zajedno s jednim autobusom Preporoda. Nedavno sam se vratila iz Toursa i Martin je jedan lik koji pamtimo jer je podigao svoj plašt i bio milosrdan prema drugome. Znači jedan čovjek prema drugom čovjeku. Taj jedan čin je zapravo ostavio puno plodova i mi možemo stalno iznova uvijek nešto novoga osmisliti što može biti dobro za drugog čovjeka.”

Posljednju pozdravnu riječ imao je predsjednik Udruge vinara, Boris Mahač kojeg smo kasnije upitali koliko je zadovoljan proslavom i je li sve proteklo kako je bilo i zamišljeno.
„Malo je vruće – toplo je vrijeme. Mogli smo i kasnije započeti s ovim događanjima, ali tu su naći vatrogasci DVD Dugo Selo koje nam je pomoglo montirati šatore. Preporod je odradio svoj dio i dao veliki doprinos ovom obilježavanju 23. Izložbe vina i proglašenju rezultata te svim ovim obljetnicama o kojijma smo govorili. Tako da uz Pučko otvoreno učilište i izložbu koju je napravilo učilište ovdje u kleti, izložena su djela s prošlogodišnje kolonije umjetnika zagrebačke županije. Sve skupa na vrlo lijepo način proslavljen je Ljetni sveti Martin i obilježena 23. Izložba vina.“

Uslijedila je degustacija vina te otvaranje izložbe sv. Martin 1700, a koja je sadržavala umjetnička djela nastala u 2016. godini na likovnoj koloniji POU Dugo Selo posvećenoj obilježavanju 1700 godina od rođenja sv. Martina.

Proslava je privedena kraju podjelom odličja, odnosno diploma nagrađivanim vinarima. Od ukupno 97 uzoraka, 19 je bilo zlatnih, što pokazuje kvalitet vina domaćih vinara. Kao najistakniji vinar pokazao se Miroslav Šrklec s čak šest zlatnih odličja.

Finalna točka proslave obilježavanja deset godina od postavljanja martinske stope u Dugom Selu, nakon bogatog popodnevnog programa za sve goste bila je degustacija Martinskog gulaša.

Denis Remenar

Fotografije možete pogledati na linku.

 Skip to content