U Dugom Selu održana konferencija za novinare Rukometnog saveza Zagrebačke županije : Predstavljen međunarodni projekt „Ravnopravnost žena u rukometu“ vrijedan 49.800 eura

Rukometni savez Zagrebačke županije nositelj je novog sportsko-edukativnog projekta „Ravnopravnost žena“ u rukometu koji se održava u sklopu ERASMUS+Sport programa kojeg je odobrila agencija Europske unije “Education, Audiovisual and Culture Executive Agency”, a u koji su uključeni partneri iz Mađarske i Srbije.

Tim povodom u Dugom Selu u Kleti Bunčić održana je novinarska konferencija na kojoj su nazočili predstavnici svih uključenih strana – voditeljica projekta Daniela Horvat, ujedno dopredsjednica RSZŽ, asistent projekta Nenad Plašić, izvršni tajnik RSZŽ voditelj projektnog tima iz Mađarske – predsjednik Ženskog rukometnog kluba iz Pečuha Tamas Kovacs i trener Kluba David Vollar, te voditelj projektnog tima iz Srbije, profesor Univerziteta u Beogradu Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja prof.dr.sc. Zoran Valdevit i asistent Milan Petronijević. Također konferenciji su nazočili gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian, te glavni tajnik RSZŽ Zvonko Barilić i stegovnik RSZŽ Zlatko Lasan.

Gradonačelnik na samom početku pozdravio je sve okupljene te ih upoznao s tekućim višemilijunski vrijednim projektima, a koji se tiču izgradnje sportske infrastrukture. „Ženski rukometni klub Dugo Selo je u prvoj ligi, kao i muški, što samo ukazuje na vrhunske rezultate koji se ostvaruju u Dugom Selu, kao i na činjenicu da su mladi vrlo zainteresirani za ovaj sport, što ovim projektom želimo i dalje nastaviti i održati, a posebice potaknuti i podržati djevojke“, poručio je gradonačelnik.

Cilj projekta je potaknuti socijalnu uključenost i jednake mogućnosti žena u rukometu, a ciljane grupe su rukometne trenerice, sutkinje, igračice, ženski klubovi i žene na rukovodećim pozicijama u rukometnim klubovima i savezima, istaknula je voditeljica projekta Daniela Horvat. Ukupna vrijednost projekta je gotovo 50.000 eura, projekt traje od 1. siječnja 2020. do 30. lipnja 2021. godine. U tom razdoblju, navodi Horvat, provest će se istraživanje na temu „Položaj žena u rukometnim klubovima i sportskim savezima“ i to u svim zemljama partnera, te tri radionice. Prva radionica u lipnju ove godine održat će se u Mađarskoj na temu „Analiza istraživanja i dobivenih rezultata“, a radionicu će provoditi predstavnici najvećeg ženskog rukometnog kluba u Mađarskoj Kozármisleny Sportegyesület iz Pečuha. Druga radionica na temu „Primjeri dobre prakse“ održat će se u studenom ove godine, a ona će dati znanstveni pristup cjelokupnoj tematici s obzirom da će ju provoditi predstavnici beogradskog Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja. Posljednja, treća radionica održat će se u ožujku 2021. godine i to na temu „Bolje upoznati/približiti svijet ženskog rukometa“, a održat će se upravo u Dugom Selu.

„Cijeli projekt zaokružit će se izdavanjem brošure u kojoj će se objediniti svi dobiveni rezultati i istraživanja, sve sa ciljem proširenja projekta na europsku razinu kako bi se zajedničkim snagama potaknule pozitivne promjene s ciljem poboljšanja statusa ženskog rukometa“, poručila je Horvat. Provedba projekta i rezultati moći će se pratiti na web stranici www.rszz.info , FB stranici Equal oportunities for women in handball te na Instagram profilu projekti RSZZ.

 

1.JPG 2.JPG 3.JPG 4.JPG

 Skip to content