Predstavljanje projekta Gradske knjižnice i prvog sveska Povijesnog zbornika dugoselskog kraja

Gradska knjižnica Dugo Selo na čelu s ravnateljem Predragom Topićem pokrenula je u sklopu biblioteke Terra Sancti Martini seriju novih izdanja pod zajedničkim nazivnikom „Povijesni zbornik dugoselskog kraja“, a čiji je prvi svezak svečano predstavljen u petak 28. veljače u matičnim prostorima.

Radi se o vrlo vrijednom projektu koji će nastojati povijesnu građu i teme dugoselskog kraja, koje dosada nisu obrađene u nekim od objavljenih edicija, ali same po sebi su zanimljive, zaokružene i nedovoljno poznate te daju povijesnu sliku ovog kraja – jednostavno sublimirati u ovom Povijesnom zborniku.

Kako je tom prilikom istaknuo u svojoj uvodnoj riječi Luka Podunajec, profesor povijesti OŠ „Ivan Benković“ – „Zbornik je nadasve kvalitetno djelo temeljeno na povijesnim izvorima i dokumentima u čije je nastajanje je uloženo puno truda, vremena i ljubavi – ono odražava mikrohistoriju dugoselskog kraja. Topić je uspio ovim Zbornikom zrcaliti događaje, osobe, mjesta – cjelokupnu mikrohistoriju dovodeći je u odnos s makrohistorijom u kojoj su nastali. Određeni događaji izblijedjeli u kolektivnoj svijesti domicilnog stanovništva, koje je pojela povijesna tama, na ovaj način Predrag Topić izvlači na svjetlo dana te im udahnjuje novi život. Ovo djelo je kapitalno jer donosi nove spoznaje, ono je plod entuzijasta, zaljubljenika u svoj kraj te je bitno za daljnje istraživanje, posebice u obrazovnim institucijama“, poručio je Podunajec.

Cjelokupni projekt Povijesnog zbornika dugoselskog kraja tom prilikom predstavio je urednik, nakladnik Predrag Topić, istaknuvši kako je Zbornik dio jednog glavnog i 14 godina dugog projekta Gradske knjižnice Dugo Selo započetog od strane pokojnog ravnatelja Aleksandra Antolovića – biblioteke Terra Sancti Martini. „Upravo kroz tu biblioteku objavljene su i obrađene povijesne teme kao što je školstvo, čitaonice i knjižnice, kasačke ergele u Rugvici, opusi Josipa Zorića, Miroslava Mancea, Vladimira Redenšeka, Rudolfa Crnića, Milana dobrovljca Žmigavca te mnoge druge – a svako izdanje predstavlja zasebnu cjelinu, dok je brojna građa s malo poznatim detaljima naše povijesti ostala netaknuta. Upravo tada i s tom namjerom nastala je ideja o Zborniku“, kazao je Topić. Za realizaciju Zbornika bilo je potrebno pet godina promišljanja, istraživanja, sistematiziranja, da bi u jesen 2019. godine građa je kompletirana i pripremljena za tisak. Prvi svezak obuhvaća dva temata – iz povijesti sporta te slike iz civilnog života u vrijeme NDH (1. dio), dok su dijelom cjeline i ostale, razne teme. Broj budućih svezaka nije determiniran, biti će ovisan o količini sistematizirane građe. Topić je ovim putem pozvao građane da mu se obrate ukoliko njihove osobne riznice, spomenari, foto-albumi ili korespondencije sadrže zanimljivosti koje bi mogle odraziti povijest, ujedno identitet našega kraja.

O važnosti izdanog Zbornika, kao i o cjelokupnom projektu riječi pohvale, ali i ponosa na kraju promocije iznijeli su gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian i njegov zamjenik Nikola Tominac, dajući potporu Gradskoj knjižnici i u daljnjem radu i realizaciji budućih projekata. U glazbenom dijelu nastupili su članovi Vokalnog ansambla DUGA na čelu s voditeljem Marijom Bokunom i uz klavirsku pratnju profesora Glazbene škole Dugo Selo Viktora Brezaka te time upotpunili svečanu promociju u Gradskoj knjižnici.

 

1.JPG 2.JPG 3.JPG 4.JPG 5.JPG 6.JPG 7.JPG 8.JPG 9.JPG

 Skip to content