Održana skupština Crvenog križa Dugo Selo : Brojne aktivnosti, programi i projekti utemeljeni na humanosti i volonterizmu

U nazočnosti dogradonačelnika Dugog Sela Nikole Tominca, predsjednice Općinskog vijeća Općine Rugvica Ane Munić te predstavnice Općine Brckovljani Lane Srpak Stančić u prostorima Crvenog križa Dugo Selo 27. veljače održana je sjednica Skupštine društva na kojoj je razmatran program rada i financijski plan za 2019. godinu.

Sjednicu je vodio predsjednik Josip Svibovec u nazočnosti ravnateljice dugoselskog Crvenog križa Gordane Kocaj koja je ujedno i prezentirala izvješća.

Crveni križ Dugo Selo kao humanitarno, dobrovoljno društvo djeluje unutar Hrvatskog Crvenog križa, ostvarujući humanitarne zadaće kroz javne ovlasti, u skladu sa Zakonom o Hrvatskom Crvenom križu, i to na području grada Dugog Sela i dviju općina – Brckovljana i Rugvice. Ukupan prihod u protekloj godini iznosi 1.569.348 kuna, od čega najveći dio prihoda ostvaruje se kroz projekt „ZAŽELI“ – Nova 50+ – projekta zapošljavanja žena 50+ u skrbi i njezi starijih sugrađana u ruralnim područjima – ukupno 906.931 kunu. Redovni prihodi od grada i općina čine 22 posto ukupnih prihoda Crvenog križa – od toga je Grad Dugo Selo dotirao ukupno 223.500 kuna, Općina Brckovljani 115.000 kuna te Općina Rugvica 89.300 kuna.

Djelokrug rada Crvenog križa pokriva brojne djelatnosti, a primarna je Služba traženja i djelovanje u katastrofama i elementarnim nepogodama koja se u protekloj godini aktivirala nekoliko puta, i to na poziv MUP-a, prilikom pronalaženja migranata. Članovi interventnih timova tom prilikom za pronađene osobe su osiguravali hranu, vodu, higijenu i odjeću i obuću. U sklopu navedne djelatnosti planira se angažman interventnih timova i volontera u situacijama kriza ili elementarnih nepogoda, nabava i održavanje opreme za djelovanje u katastrofama, edukacija i opremanje interventnih timova kao i edukacija članstva i stanovništva iza područja djelovanja u katastrofama.

Na području javnih ovlasti izdvaja se organizacija akcija dobrovoljnog darivanja krvi. U 2019. godini održano je 13 akcija te je prikupljeno 891 doza, što je povećanje za 5%, te je registrirano 38 novih darivatelja. u Registru dugoselskog Crvenog križa trenutno je 958 aktivnih darivatelja krvi. Na području općine Rugvica održana je jedna akcija, no plan je održavati dvije. Ravnateljica je tom prilikom najavila akciju za područje općine Rugvica u ožujku u DVD-u Nart.

Na području prve pomoći organizirana su, kao i dosada, predavanja i tečajevi (za auto školu te osposobljavanje za djelatnike poduzeća i privatnika), te predavanja u sve 4 osnovne škole i u srednjoj. Na Međužupanijskom natjecanju dugoselska ekipa prve pomoći osvojila je 3. mjesto. Sredstvima Zagrebačke županije nabavljeni su edukativni AVD uređaji na kojima se nastoje educirati svi polaznici prve pomoći.

Crveni križ redovito svake godine organizira distribuciju humanitarne pomoći koja obuhvaća ugrožene obitelji sa sve tri jedinice lokalne samouprave, a prema podacima Centra za socijalnu skrb Dugo Selo te u suradnji s Patronažnom službom tako će biti i dalje. Protekle godine organizirana je i Humanitarni buvljak, nastavljen je rad Socijalne samoposluge i akcija prikupljanja hrane i higijene. Proveden je FEAD II projekt s podjelom paketa hrane, ali i školskog pribora i opreme. Također, organizirane su akcije prikupljanja financijske pomoći Solidarnost na djelu i Tjedan solidarnosti. Od ostalih, vrlo brojnih, projekata, održane su zdravstvene aktivnosti sa svrhom unapređenja zdravstvene samozaštite. U suradnji s drugim udrugama održan je Dan narcisa, akcija prikupljanja uzoraka za Zakladu Ana Rukavina, posađen je Drvored dobrovoljnih darivatelja krvi u Božjakovini uz akciju Dani kolektivne sadnje drveća u RH. Plan je, najavila je ravnateljica da iste drvorede posade i u Dugom Selu te na području općine Rugvica.

Od socijalnih aktivnosti organizirano je ljetovanje za djecu i mladež u Kampu Crvenog križa u Selcu te Posudionica medicinskih i ortopedskih pomagala za koju su potrebe deseterostruko veće i trenutno sva oprema je vani, istaknula je Kocaj. U sklopu CK DS organizirani su i klubovi – Klub mladih, Aktiv DDK te Klub ljubitelja životinja „Šapica prijateljstva“. Zahvaljujući donaciji Zagrebačke županije dugoselskom Crvenom križu, koje provodi projekt Zaželi, donirano je vozilo Dacia Duster. Inače, projekt „ZAŽELI“ – Nova 50+, provodi se od siječnja 2019. godine do lipnja 2022. godine te se ovim projektom, ukupne vrijednosti 2 milijuna kuna, skrbi za 60 do 80 starijih osoba. Također, zaposleno je 11 novih djelatnika na rok od 27, odnosno 24 mjeseca.

Dogradonačelnik Nikola Tominac na kraju pohvalio je visokokvalitetan rad svih zaposlenih u Crvenom križu, a posebice nesebičan rad volontera, prisjetivši se odlične suradnje s Crvenim križem u ratnim kriznim situacijama tijekom Domovinskog rata. Također je istaknuo važnost Crvenog križa, najstarije svjetske humanitarne organizacije, prisutne sa svojim aktivnostima u skoro svim zemljama svijeta, a koja svojim humanitarnim idealima ujedinjuje milijune članova. Ujedno, naveo je važnu ulogu Crvenog križa u Stožeru civilne zaštite koji ovih dana pomno prati pojavu oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj te provodi protokole. Ravnateljica Kocaj nadovezujući se na aktualnu situaciju s koronavirusom ističe kako će Crveni križ pružati pomoć/podršku za sve potrebne zadatke Stožera te će sljedeći tjedan pokrenuti edukacije za učenike osnovnih škola o važnosti održavanja pravilne i redovne higijene, uz nužno smanjivanje panike kod javnosti.

 

1.JPG 2.JPG 3.JPG 4.JPG 5.JPG 6.JPG 7.JPG

 Skip to content