U novu školsku godinu po eksperimentalnom programu: Počela „Škola za život“ u SŠ Dugo Selo

U Srednjoj školi Dugo Selo započela je nova nastavna godina, a za 149 učenika prvih razreda koji su upisani po eksperimentalnom programu “Škola za život” priređen je prijem u halu škole. Projekt se provodi u prvim razredima opće gimnazije te u prvim razredima strukovnih četverogodišnjih programa u općeobrazovnim predmetima. Novu generaciju pozdravili su ravnateljica Darinka Svetec, ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja mentorica u eksperimentalnoj skupini Zrinka Pongrac Štimac i gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian. Naglašeno je kako ključ ovog programa leži u suradnji, on donosi puno prilika, mogućnosti i šansi jer ova „Škola za život“ treba osposobiti svu djecu da budu konkurentna na tržištu rada.

 

Više o samom programu govorila je predstavnica MZOS-a. „Prije svega škola za život učenicima bi trebala pomoći u razumijevanju života i hvatanju u koštac sa svim što život donosi. I dalje će morati učiti, usvajati nove činjenice, stavljati ih u kontekst. Očekuje se da oni s razumijevanjem pristupaju sadržajima koje uče, da ih međusobno povezuju i zapravo da razmišljaju o svojoj budućnosti, surađuju međusobno i sa svojim nastavnicima i kvalitetnije obrazovani izlaze iz škola“, pojasnila je prof. biologije i kemije u V. gimnaziji i članica radne skupine za biologiju I.Pongrac Štimac. Prema podacima Europske komisije 65 posto učenika koji sada upisuju prve razrede osnovnih škola, radit će u zanimanjima koja danas ne postoje. „U principu, ova škola za život treba osposobiti našu djecu da budu na tržištu rada, da se pripreme za budućnost“, dodala je. Što se tiče udžbenika neće biti problema. Trebali bi biti isporučeni ovog tjedna, oni su uvijek bili spremni tijekom prvog tjedna, a u priručnicima za nastavnike su pripremljeni materijali s kojima mogu započeti raditi već sutra, navela je.

S time se složila i ravnateljica D.Svetec. „Učenici će sada na jedan, drugačiji način stjecati znanja i vještine koje su im potrebne za život. Nastavnici i svi djelatnici započeli su još početkom godine s edukacijom. Ne može se reći da smo potpuno spremni, ne znamo što nas čeka, ali spremni smo na promjene, to smo željeli i to ćemo provoditi“, rekla je Svetec.

Na odabiru upravo dugoselske škole učenicima je zahvalio gradonačelnik N.Panian. „Imamo tu čast da u SŠ Dugo Selo počinje kurikularni program. U „Školi za život“ učenici će učiti ono što im je potrebno za život, sami će sudjelovati u tom programu i na taj način poboljšati svoje znanje i znanje budućih generacija. Škola je ušla u program izvrsnosti kao pomoćna škola SŠ Velika Gorica, postala je zanimljivija i đacima iz okolice“, kazao je Panian naglasivši kako će Grad pomoći prostorom i sredstvima, a i znanjem svima koji dođu s nekim prijedlogom kao što je to start up koji su pokrenuli učenici škole.

Škola je postala partner Strukovnoj školi Velika Gorica u sektoru strojarstva, a samim time je i dio projekta Centar kompetentnosti. Očekuje se javni poziv za sredstva za ulaganje u gradnju centra, a suradnja će se odnositi tako da će dijelom ići dogradnja prostora škole, dobit će i potrebnu opremu te edukaciju nastavnika, sve zajedno s nositeljem projekta i drugim partnerom SŠ Samobor, pojasnila je ravnateljica Svetec.

U novu školsku godinu krenulo je 472 tisuće učenika hrvatskih osnovnih i srednjih škola, a više od osam tisuća učenika i dvije tisuće učitelja biti uključeno u eksperimentalni program „Škole za život“ koji se počinje provoditi u 48 osnovnih i 26 srednjih škola.Skip to content