U sklopu EU projekta Izgradnja reciklažnog dvorišta: Edukacije o odvajanju otpada u dugoselskim školama i vrtićima

U dugoselskim osnovnim školama i vrtićima u tijeku je provođenje edukacije  o odvajanju otpada, a vezano za projekt Izgradnja reciklažnog dvorišta u Dugom Selu ukupne vrijednosti 3,7 milijuna kuna, EU sufinanciranje projekta iznosi nešto više od 3 milijuna kuna. Grad Dugo Selo dobio je sredstva temeljem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Kohezijskog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020.
Edukacije provode Amalija Koren ispred Grada te Stanko Ivaniček iz DKPC-a. Djecu se, kroz igru i razgovor, na zabavan način uči i provjerava znaju li gdje koji otpad spada. Edukacijom su obuhvaćeni učenici od prvog do četvrtog razreda i predškolci, a provodit će se cijeli ožujak. Ideja je da se potakne kreativnost kod djece kao i svijest o čistom okolišu. Upravo su oni ti koji će postati edukatori u svom domu. Kako se moglo čuti i vidjeti, ona već i sada jako puno znaju i o razdvajanju otpada kao i o prenamjeni otpada i starih stvari u nešto novo. „Dojmovi su odlični. Djeca znaju jako puno, znanje donose od doma. Učili su dosta i u školi i u dječjim vrtićima što je dokaz da se s njima radilo i da su spremni čuvati okoliš“, kazala je Koren. Osim o recikliranju, na ovim se edukacijama govori o kompostiranju, načinu na koji se može iskoristiti otpad kao i o lokacijama kontejnera i zelenih otoka. Što se tiče onih malo starijih koji plaćaju račune, uz račune za otpad u naredna tri mjeseca bit će priloženi i edukativni materijali te informacije o fazama izgradnje reciklažnog dvorišta, naveo je Stanko Ivaniček. Naglašeno je kako će građani moći u reciklažno dvorište dovesti otpad besplatno, uz predočenje osobne iskaznice i odrezak zadnjeg plaćenog računa. Više o načinima razvrstavanja i vrstama otpada moguće je doznati na DKPC-ovoj stranici
http://dkpc.hr/wpcontent/uploads/2014/08/zbrinjavanje_otpada_letak_DS_kon.pdf
Na kraju edukacije djeca dobivaju zadatak – u malim grupicama crtaju viziju svog čistog Grada Dugog Sela. Didaktičku opremu te materijal za likovno izražavanje osigurao je korisnik projekta Grad, a ona ostaje razredu. Svi ovi radovi bit će izloženi, sva djeca nagrađena. Datum otvorenja velike skupne izložbe kreativnih, malih Dugoselaca planiran je pred kraj travnja, u sklopu obilježavanja Dana planeta Zemlje.
Na fotografijama: Učenici 3.a i 3. C razreda iz OŠ Josipa Zorića te drugi razredi iz OŠ „Ivan Benković“

 Skip to content