U očekivanju proslave 125. godišnjice: Uspješna godina iza DVD-a Dugo Selo

DVD Dugo Selo najstarija je gradska udruga, osnovana je 1893. godine. Veliku obljetnicu 125. godina rada i postojanja svečano će proslaviti na jesen, rečeno je na redovnoj godišnjoj skupštini održanoj 9.ožujka. Okupljene u prostorijama NK Dugo Selo uvodno je pozdravio predsjednik Društva Tomislav Šarić.

Izvješće o radu u prošloj godini podnio je zapovjednik Ivan Terzić. Društvo broji 101 člana starosne dobi od 6-84 godine. Lani su imali 106 intervencija, od čega 33 požara, 36 tehničkih intervencija, 2 akcidenta te 35 ostalih intervencija. Od tehničkih intervencija 3 su bile u prometu te je naglašeno kako ne pokrivaju samo područje VZG-a Dugo Selo nego i područje susjednih općina Brckovljani i Rugvice. Nabavljen je i u tehničko vozilo ugrađen novi hidraulični alat marke LUKAS vrijedan oko 200.000 kuna.

Terzić je istaknuo kako je 2017. g. bila najgora požarna godina u povijesti. Na izvanrednu dislokaciju upućeni su dva puta i to u Split s 5 vatrogasaca i autocisternom te u Kistanje s 3 vatrogasca i to uvijek zajedno s vatrogascima iz VZG-a Dugo Selo. Dva člana bila su na redovnoj dislokaciji u Sućuraju na otoku Hvaru.

Obavili su taktičko pokaznu vježbu INA 2017. u mjesecu zaštite od požara. Sudjelovali su na misi povodom sv. Florijana i na hodočašću vatrogasaca u Mariji Bistrici. Na gradskom natjecanju nastupile su 4 ekipe djece i mladeži, mladež na županijskom natjecanju, a A ekipa u Ostrni, Andrilovcu, Rugvici i Hrebincu. Odrađeno je 40 treninga djece i mladeži i 20-tak treninga A ekipe. Na 3. natjecanju operativnih vatrogasaca u Jastrebarskom osvojili su 5 mjesto. Na vatrogasnoj olimpijadi u Austriji bodrili su ekipu DVD-a Andrilovec. Članstvo se redovno osposobljava. Od ostalih aktivnosti, redovno se održava dom, brine o opremi. Neizbježan su čimbenik u svakodnevnom životu Grada, ne samo u zaštiti od požara već i u svim drugim vidovima života. Vatrogastvo promoviraju kroz edukacije sa školskom djecom, nezaobilazni u organizaciji gradskih manifestacija. Rad s djecom, odlasci na takmičenja, osposobljavanja, briga za okoliš i tehničku ispravnost opreme, pripreme za proslavu 125. godišnjice, dio su aktivnosti novog Operativnog plana. Lani su prihodovali 374.973 kune, iznos dotacije VZG-a za redovan rad je 137.000 kuna. Rashodi su 361.907, na 31.12.2017. na žiru računu iznos je 25.637, a u blagajni 6.358 kuna. Za 2019. planiraju prihode od 206.000 kuna. Bila je ovo prigoda i za dodjelu uvjerenja o osposobljavanju pa je Društvo bogatije za 12 članova vatrogasne mladeži, 6 vatrogasnih dočasnika, 3 vatrogasca, 2 vatrogasca 1. klase, 4 vatrogasnih dočasnika 1. klase i 3 vatrogasna časnika te 2 voditelja vatrogasne mladeži.

Ove godine novo kombi vozilo
Skupštini su nazočili predstavnici dugoselskih DVD-ova i DVD Jastrebarsko, gradonačelnik Nenad Panian, predsjednik Gradskog vijeća Darjan Budimir, pročelnik UO za društvene djelatnosti Veljko Bertak, predsjednik VZG-a Nikola Rnjak, zapovjednik Željko Remenar te tajnik Zdravko Brlek, Josip Kelšin stariji, direktor tvrtke „Zeleni kvadrat“ Zdenko Sokač, predstavnik GDCK-.a Kristijan Katinić, predsjednik vinarske udruge „Terra sancti Martini“ Boris Mahač. Grad je osigurao dodatnih 100.000 kuna za vatrogastvo što je ukupno 750.000 kuna. Lani je rekonstruirana Vatrogasna ulica te je asfaltirano parkiralište uz Dom, podsjetio je predsjednik GV-a Budimir, koji je nedavno postao i član ovog Društva, posebno izdvojivši i odlaske na dislokacije.
Na dobrim rezultatima čestitao je i gradonačelnik Panian otkrivši kako u zadnje vrijeme razgovaraju o novom prostoru za Dom. U idućih par godina morat će naći novo mjesto s obzirom na izgradnju 4 nadvožnjaka, Grad se širi preko pruge, tamo će rasti nova naselja i nova poduzetnička zona te će biti potrebe za javnom postrojbom, kazao je gradonačelnik. Predsjednik VZG-a N.Rnjak izrazio je zadovoljstvo što Grad prati vatrogastvo, a spomenuo je i druga izvanproračunska sredstva koja ulaže u infrastrukturu DVD-ova. DVD Dugo Selo ove godine dobiva i novo kombi vozilo, najavio je Rnjak dodavši kako će VZG sve obljetnice popratiti. Bila je ovo prigoda i za dodjelu uvjerenja o osposobljavanju pa je Društvo bogatije za 12 članova vatrogasne mladeži, 6 vatrogasnih dočasnika, 3 vatrogasca, 2 vatrogasca 1. klase, 4 vatrogasnih dočasnika 1. klase i 3 vatrogasna časnika te 2 voditelja vatrogasne mladeži.

amš/DKSkip to content