Search
Close this search box.

U Srednjoj školi Dugo Selo organiziran 1.dan karijera s ciljem upoznavanja učenika s potrebama tržišta rada i mogućnostima nastavka obrazovanja

U Srednjoj školi Dugo Selo održava se 1. dan karijera organiziran za učenike završnih razreda. Cilj je upoznavanje učenika s potrebama tržišta rada i različitim mogućnostima nastavka obrazovanja te osnaživanje za donošenje uspješnog profesionalnog odabira. Učenicima se tako predstavljaju ustanove iz visokog sustava obrazovanja i tvrtke.

U Srednjoj školi Dugo Selo Dan karijera održava se po prvi puta, a time se obilježava Europski tjedan vještina stečenih strukovnim obrazovanjem i osposobljavanjem koji se ove godine, od 5. do 9. studenoga, održava treći put. Ujedno je i jedna od aktivnosti koje provodimo u sklopu projekta CoCo+“, pojasnila je ravnateljica SŠ Dugo Selo Darinka Svetec.

Tjedan je pokrenut na inicijativu Europske komisije kako bi se strukovno obrazovanje učinilo privlačnijim kroz razna događanja koja se održavaju u cijeloj Europi.

Okupljene je na otvorenju pozdravio gradonačelnik Nenad Panian zahvalivši ustanovama i tvrtkama na dolasku. „Izaberite znanje koje ćete voljeti, razmislite što ćete raditi i kako će vaša budućnost izgledati za 10 do 20 godina. Naučit ćete puno jer visoke škole i visoka učilišta nude puno znanja koje je potrebito. Nemojte se dokazivati drugima nego sebi, budite uporni, družite se međusobno, širite znanje i dobru volju u ovoj državi jer to nam je zadnje što je preostalo. Grad zahvaljuje i učenicima, sada studentima, koji su pohađali ovu školu i oni će vam najbolje reći kako su uspjeli“, poručio je mladima gradonačelnik Panian.

Sudionici se predstavljaju putem prezentacija te na izložbenim štandovima. U 1. Danu karijera u SŠ Dugo Selo: sudjeluju Libertas, Zagrebačka škola ekonomije i managementa, BHV Education, Fakultet organizacije i informatike iz Varaždina, zagrebački Fakultet strojarstva i brodogradnje, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Geotehnički fakultet, Visoka škola Ivanić Grad, Veleučilište Velika Gorica, HELB iz Dugog Sela, HERMI iz Sv.Ivan Zeline, AutoZubak Sesvete, CISOK.

Srednjoškolcima je dosta zanimljiv FER što je i potvrdio njihov predstavnik: „Zaista je popularan među mladim generacijama, i to ne samo iz Dugog Sela nego iz cijele Hrvatske. Jedan je od fakulteta koji je prvi izbor maturantima, i uvijek se popuni cijela kvota već na prvom upisnom roku. Svi FER-ovci se zaposle i prije nego što završe fakultet.“

Među tvrtkama je i lokalna tvrtka HELB. „Kontinuiranim stvaranjem vrhunskih stručnjaka postat ćemo digitalna inženjering kompanija. Naša snaga su upravo zaposlenici i to je zapravo razlog zašto smo ovdje, želimo se predstaviti mladim ljudima i pozvati ih da se pridruže našem timu. Kontinuirano zapošljavamo na radna mjesta elektromonter i inženjer ispitivač pa ovim putem pozivamo sve zainteresirane da nam pošalju svoj životopis“, pojasnila je Ivana Mandić, stručna suradnica u ljudskim potencijalima tvrtke.

Zadovoljstvo ovakvim načinom predstavljanja mogućih poslodavaca, pomoći pri odabiru te mogućnostima daljnjeg školovanja izrazili su i učenici. „,Još se nisam odlučio koji ću fakultet upisati pa se nadam se da će mi ova predavanja danas pomoći pri odabiru“, kazao je gimnazijalac Luka Katić.

 

Podjeli vijest

Nedavno objavljeno

Skip to content