U Srednjoj školi Dugo Selo organiziran 1.dan karijera s ciljem upoznavanja učenika s potrebama tržišta rada i mogućnostima nastavka obrazovanja

U Srednjoj školi Dugo Selo održava se 1. dan karijera organiziran za učenike završnih razreda. Cilj je upoznavanje učenika s potrebama tržišta rada i različitim mogućnostima nastavka obrazovanja te osnaživanje za donošenje uspješnog profesionalnog odabira. Učenicima se tako predstavljaju ustanove iz visokog sustava obrazovanja i tvrtke.

U Srednjoj školi Dugo Selo Dan karijera održava se po prvi puta, a time se obilježava Europski tjedan vještina stečenih strukovnim obrazovanjem i osposobljavanjem koji se ove godine, od 5. do 9. studenoga, održava treći put. Ujedno je i jedna od aktivnosti koje provodimo u sklopu projekta CoCo+“, pojasnila je ravnateljica SŠ Dugo Selo Darinka Svetec.

Tjedan je pokrenut na inicijativu Europske komisije kako bi se strukovno obrazovanje učinilo privlačnijim kroz razna događanja koja se održavaju u cijeloj Europi.

Okupljene je na otvorenju pozdravio gradonačelnik Nenad Panian zahvalivši ustanovama i tvrtkama na dolasku. „Izaberite znanje koje ćete voljeti, razmislite što ćete raditi i kako će vaša budućnost izgledati za 10 do 20 godina. Naučit ćete puno jer visoke škole i visoka učilišta nude puno znanja koje je potrebito. Nemojte se dokazivati drugima nego sebi, budite uporni, družite se međusobno, širite znanje i dobru volju u ovoj državi jer to nam je zadnje što je preostalo. Grad zahvaljuje i učenicima, sada studentima, koji su pohađali ovu školu i oni će vam najbolje reći kako su uspjeli“, poručio je mladima gradonačelnik Panian.

Sudionici se predstavljaju putem prezentacija te na izložbenim štandovima. U 1. Danu karijera u SŠ Dugo Selo: sudjeluju Libertas, Zagrebačka škola ekonomije i managementa, BHV Education, Fakultet organizacije i informatike iz Varaždina, zagrebački Fakultet strojarstva i brodogradnje, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Geotehnički fakultet, Visoka škola Ivanić Grad, Veleučilište Velika Gorica, HELB iz Dugog Sela, HERMI iz Sv.Ivan Zeline, AutoZubak Sesvete, CISOK.

Srednjoškolcima je dosta zanimljiv FER što je i potvrdio njihov predstavnik: „Zaista je popularan među mladim generacijama, i to ne samo iz Dugog Sela nego iz cijele Hrvatske. Jedan je od fakulteta koji je prvi izbor maturantima, i uvijek se popuni cijela kvota već na prvom upisnom roku. Svi FER-ovci se zaposle i prije nego što završe fakultet.“

Među tvrtkama je i lokalna tvrtka HELB. „Kontinuiranim stvaranjem vrhunskih stručnjaka postat ćemo digitalna inženjering kompanija. Naša snaga su upravo zaposlenici i to je zapravo razlog zašto smo ovdje, želimo se predstaviti mladim ljudima i pozvati ih da se pridruže našem timu. Kontinuirano zapošljavamo na radna mjesta elektromonter i inženjer ispitivač pa ovim putem pozivamo sve zainteresirane da nam pošalju svoj životopis“, pojasnila je Ivana Mandić, stručna suradnica u ljudskim potencijalima tvrtke.

Zadovoljstvo ovakvim načinom predstavljanja mogućih poslodavaca, pomoći pri odabiru te mogućnostima daljnjeg školovanja izrazili su i učenici. „,Još se nisam odlučio koji ću fakultet upisati pa se nadam se da će mi ova predavanja danas pomoći pri odabiru“, kazao je gimnazijalac Luka Katić.

 Skip to content