U subotu otvorenje izložbe kineskog kipara i slikara prof. Lin Wena u Starim krovovima

Kineski kipar i slikar prof. Lin Wen u sklopu suradnje između Živog ateljea Dajht – Kralja i Grada Dugog Sela, pod pokroviteljstvom gradonačelnika Dugog Sela Stipe Velića, predstavit će se dugoselskoj publici svojim akvarelima, razgovorom o umjetnosti i sviranjem tradicionalnog kineskog instrumenta gu qin.

Izložba će se održati u subotu, 5. ožujka, u ugostiteljskom objektu „Stari krovovi“, Kolodvorska 40, u Dugom Selu, s početkom u 19,00 sati.  Izložbeni akvareli dolaze iz umjetnikovog  opusa iz Kine i Amerike. Za njega je umjetnički izraz i inspiracija interdisciplinarna pojava kroz koju kreativnost cvjeta tamo gdje se razne forme isprepliću, o čemu će više govoriti prilikom otvaranja izložbe.

Lin Wen je akademski kipar i slikar rođen 1969. godine u Shengyangu. Nakon diplome na Odsjeku za kiparstvo na prestižnoj umjetničkoj akademiji u Pekingu počinje raditi kao umjetnički konzultant za dizajn, te trenutno drži poziciju izvanrednog profesora na Sveučilištu Shantou. Svoje kiparske i slikarske radove je u tijeku dugogodišnje karijere izlagao na nizu samostalnih izložbi u Kini, Njemačkoj i SAD-u te je osvajač niza nagrada za dizajnerske projekte oblikovanja javnog i muzejskog prostora, među ostalim i prvo mjesto na natječaju za dizajn Muzeja kulturne revolucije Taishan te oblikovanju gradskog muzeja i kulturnog centra u Chaozhouu. Wen je održao niz gostujućih predavanja i radionica na međunarodnim institucijama poput bangladeškog festivala fotografije Chobi Mela, japanske međunarodne umjetničke škole Niigata i kineskog Sveučilišta Donghuo.

Udruga Živi atelje DK je mlada neprofitna udruga osnovana u Zagrebu 2015. godine s namjerom pojačavanja međunarodnog i interkulturalnog dijaloga kroz umjetničke projekte i izložbe te promoviranja i zaštite radova hrvatske akademske kiparice Veere Dajht Kralj, rodom iz Dugog Sela. Rezidencijalni program je osnovan kao ekstenzija Verine umjetničke i osobne vizije – tijekom 60 godina njenog rada njezin atelje je bio mjesto susreta raznih profila ljudi, razmjene iskustava i suradnje na projektima u obliku „otvorenog ateljea“ te se ovim programom nastoji nastaviti tu tradiciju. Jedan od ciljeva našeg programa je koristiti umjetnost kako bi se prevladale predrasude, stoga su pozvani umjetnici gosti iz zemalja koje nisu toliko zastupljene u kulturnom životu Hrvatske, naročito iz Azije, Afrike i Latinske Amerike.Skip to content