Udruga vinogradara i vinara „Terra Sancti Martini“: Fitoplazma zaprijetila i dugoselskim vinogradima

Prije sinoćnje redovne godišnje skupštine dugoselske Udruge vinogradara i vinara „Terra Sancti Martini“ održane u Kleti obitelji Bunčić, za članove je organizirano stručno predavanje Petra Živkovića, predstavnika tvrtke Bayer d.o.o. Hrvatska, o zaštitnim sredstvima i programu zaštite vinove loze s naglaskom na sve češću prisutnost fitoplazme, zlatne žutice vinove loze u našim vinogradima, kao i o načinu suzbijanja američkog cvrčka, vektorskog prijenosnika te bolesti. Zajedničkim imenom fitoplazme vinove loze nazvane žuticom vinove loze, nakon Istre i sjeverozapadne Hrvatske, epidemijski su se proširile i u pojedine dugoselske vinograde, što predstavlja veliki problem. Kako se moglo čuti, fitoplazme su mikroorganizmi koji preživljavaju u kukcu vektoru i floemu biljke domaćina. Prenose se zaraženim sadnim materijalom i kukcima vektorima i najveću štetu čine samom grožđu – već nakon cvatnje i oplodnje dolazi do sušenja cvata, smežura se i grožđe se osuši na kraju te se ostaje bez uroda. Jedini način rješavanja jednom zaražene vinove loze je – eliminacija, odnosno sječa i paljenje sadnica, a kao način suzbijanja uzročnika fitoplazme stručnjak Živković predlaže tretiranje, i to u tri navrata, u lipnju, srpnju i kolovozu.

Na skupštini je predloženo da dugoselska Udruga uputi dopis nadležnim tijelima – Gradu Dugom Selu, njihovoj komunalnoj službi, Poljoprivrednoj inspekciji, Ministarstvu da riješe problem napuštenih i neodržavanih vinograda na području Dugog Sela, koji je nemali broji, a koji su potencijalno žarište širenja epidemije fitoplazme na zdrave i održavane vinograde, što je od svih članova prihvaćeno.

U nastavku skupštine, održan je i radni dio sjednice na kojoj je predsjednik Boris Mahač podnio izvješće o radu i financijskom planu za proteklu, kao i prijedlog za tekuću godinu. U proteklom razdoblju Udruga je organizirala, kao i bila sudionik niza aktivnosti, u skladu zadanih odrednica iz Statuta udruge. Obilježili su Vincekovo; organizirali uvijek zapaženu 22. po redu edukativnu degustaciju vina; odradili sve važne vinogradarske poslove u gradskom vinogradu. Zatim, uz ocjenjivanje vina, održana je i 22. izložba vina posvećena 800. godišnjici rođenja Svetog Martina na Martin Bregu uz svečani kulturni program. Članovi su prošle godine putovali na stručni izlet u istarske vinograde, organizirali su i niz edukativnih seminara. U jesenjem periodu organizirali, odnosno bili suorganizatori već tradicionalnu berbu u gradskom vinogradu uz nezaobilazno Martinje na Martin Bregu, a sudjelovali su i na turističkoj manifestaciji Stara jela ‘z Dugog Sela. Predsjednik Mahač istaknuo je potrebu proširenja Kleti u gradskom vinogradu sa nadogradnjom nadstrešnice te adekvatnog sanitarnog čvora, kako bi sve buduće aktivnosti i događanja u tom objektu mogla biti na puno višem i reprezentativnijem nivou. Protekle godine Udruga ostvarila 45.321 kunu prihoda. Na istoj razini planirani je i program za 2017. godinu, a tijekom koje će se obilježiti 10. godišnjica od postavljanja Stope sv. Martina što će biti prigodno proslaviti uz 23. izložbu vina na Martin Bregu. Od noviteta najavljuje se organizacija Bartolovog – podizanje klopoteca u vinograd koje se prema običajima postavlja krajem kolovoza, radi tjeranja čvoraka, ali i kao naviještanje bliženja berbe.Skip to content