Uoči Dana grada: Nikola Šubić Zrinski na pozornici „Preporod“

Izvedbu ovog djela hrvatskog kompozitora Ivana pl. Zajca uz potporu Grada Dugog Sela, pripremio je operni pjevač Mario Bokun (tenor), koji i sam nastupa u ulozi Mehmeda Sokolovića. Djelo je izvedeno u skraćenom obliku s klavirom te je, sudeći po posjećenosti i reakcijama, potaknulo veliko zadovoljstvo brojnih posjetitelja. Osim spomenutog organizatora i pjevača Bokuna, glavne uloge ostvarili su glazbeni umjetnici: Ljubomir Puškarić (bariton) u ulozi N. Šubića Zrinskog, Tamara Felbinger Franetović (sopran) u ulozi njegove žene Eve i Martina Klarić (sopran) u ulozi njihove kćeri Jelene. Uloga Lovre Juranića pripala je Stjepanu Franetoviću (tenor), a Robert Palić (bas) nastupio je u ulozi Gašpara Alapića. Opernu izvedbu u skraćenom obliku pratila je pijanistica Helena Borović.
Umjetnici iz glazbenog i kazališnog svijeta profesionalno su izveli odabrane slike jedne od najpoznatijih opera našeg slavnog kompozitora i hrvatskih opernih djela uopće, na očito zadovoljstvo publike. U sveukupnom događaju ugodno su iznenadili članovi pratećeg zbora, sastavljenog od „pjevača iz susjedstva“. Pod vodstvom Maria Bokuna oni su u kratkom razdoblju uvježbali zborni dio nastupa. Tako su tenori Boris Bokun, Marijan Bokun Mijo Cindrić, Dino Kramer, Silvio Lojna, Marijo Prašnički, Robert Samardžić i Stjepan Štefinovec, te bas pjevači Josip Bešlić, Mario Dedić, Vladimir Erjavec, Stjepan Jambrišak, Miroslav Jurković, Miro Mareš, Nikola Penić i Milivoj Petric – također nagrađeni pljeskom domaće publike.
Zahvaljujući organizatorima i sudionicima ovog glazbenog događaja učinjen je dodatni doprinos za liječenje dječaka Noe Ivića. Gradonačelnik Nenad Panian, u ime organizatora glazbenog i humanitarnog događaja, uručio je obitelji Ivić dobrovoljne priloge posjetitelja koji su prikupili 4.500 kuna za troškove Noine rehabilitacije.Skip to content