Uspješan 1. festival tradicijskih pjesama u organizaciji „Koledarica“ KUD-a „Preporod“: Samoborke najbolji vokalni ansambl

U organizaciji Ženske vokalne skupine „Koledarice“ KUD-a „Preporod“ sinoć je održan 1. festival tradicijskih pjesama „Zapjevat ću da me dragi čuje“. Publika u Dvorani „Preporod“ uživala je u vrhunskim nastupima vokalnih skupina. Dobrodošlicu su im izvedbom „Dugoselske popevke“, himne Dugog Sela, zaželjele domaćice „Koledarice“. One nisu bile u natjecateljskom dijelu Festivala već su nastupile u revijalnom dijelu.

Bogatim repertoarom pjevači i pjevačice proveli su posjetitelje kroz gotove sve krajeve Lijepe naše – od Posavine, Zagorja, Međimurja, Turopolja, Dalmacije, Slavonije, Bačke, Srijema. I ja jesam posavačko dete, Preko Drave grmljavica, Oko jene hiže, Padaj kišo… – samo su neke od izvedenih pjesama. Predstavili su se: ŽVS KUD-a „Veseli Međimurci“ Čakovec s voditeljicom Lanom Cvrtilom; ŽVS „Klencarice“ Horvati, voditeljica je Snježana Župančić Maslać; ŽVS „Lera“ HKUD-a Petar Zrinski Vrbovec s voditeljem Markom Antolkovićem; VA KUD-a „Klek“ Ogulin čiji je voditelj Joško Ćaleta; VA „Samoborke“, voditelj je Mario Kambić; MPS „Babogreci“ iz Babine Grede s voditeljem Ilijom Babićem.

Prema odluci stručnog žirija, u sastavu Ambrozije Puškarić, Mario Sorić i Stjepan Perko, najboljima su proglašene Samoborke i njihova izvedba narodnih pjesama iz samoborskog kraja, Kaštela i Međimurja. U ne natjecateljskom dijelu ponovno su glasom zadivile „Koledarice“ te instrumentalom nagrađivani „Preporodovi“ tamburaši. Ovoj lijepoj glazbenoj večeri prethodila je temeljita priprema, na račun organizacije stizale su brojne pohvale.

„Dobili smo dobre povratne informacije kako je Festival dobro organiziran s kvalitetnim elementima razglasa“, kazao je predsjednik KUD-a „Preporod“ Mario Mlinarek zahvalivši svima na trudu i dolasku kao i na podršci bivših „Koledarica“. Grad Dugo Selo bio je pokrovitelj, a zadovoljstvo nije krio gradonačelnik Nenad Panian. „Puno je kulturnih događanja u Dugom Selu, popratno nakon Martinja. Prekrasan je ovo događaj, splet tradicije i kulturne baštine“, rekao je podsjetivši kako su hrvatske tradicije slavljenja sv. Martina zaštićene kao hrvatsko kulturno nematerijalno dobro na prijedlog Grada, glavnog partnera na projektu, i Kulturnog centra sv.Martin. Izaslanik župana Zagrebačke županije, koja je bila glavni pokrovitelj Festivala, i predsjednik županijske ZKUU Zlatko Herček prenio je pozdrave župana Stjepana Kožića te istaknuo kako je kultura počela dobivati poseban zamah. Među publikom bili su i zamjenik gradonačelnika Nikola Tominac i predsjednik Gradskog vijeća Darjan Budimir koji je s gradonačelnikom uručio zahvalnice sudionicima. Pobjedničkom ansamblu iz Samobora uručena je skulptura s dugoselskim motivima, rad akademskog slikara Roberta Samardžića. Kroz program je vodila Lana Kocet, jedna od „Koledarica“, a njoj je kao i Maji Mlinarek zbog doprinosa upućena zahvala.

Zahvaljujući „Koledaricama“, dugoselska kulturna scena obogaćena je novim kvalitetnim događanjem. S obzirom da su izvođači ovogodišnjeg prvog izdanja najavili svoj dolazak i sljedeće godine, izgledna je tendencija prerastanja Festivala u veliku, tradicionalnu manifestaciju.

Uz pokrovitelje Zagrebačku županiju i Grad Dugo Selo, u realizaciji su pomogli: POU Dugo Selo, Vinogradrsko-vinarska udruga „Terra Sancti Martini“, ŠRD Dugo Selo, Božjakovina d.d., Slastičarnica Jagode i čokolada, Pekarnica Aurora, Pekara Miško Soblinec, Cvjećarnica Puž, Cvjećarnica Art Franjić.

f0.JPG f01.JPG f1.JPG f10.JPG f11.JPG f13.JPG f14.JPG f15.JPG f16.JPG f17.JPG f18.JPG f19.JPG f2.JPG f20.JPG f21.JPG f22.JPG f23.JPG f24.JPG f25.JPG f26.JPG f27.JPG f3.JPG f4.JPG f5.JPG f6.JPG f7.JPG f8.JPG f9.JPG

 Skip to content