Uspješan mladi inovator Marko Miroslav Bača: Zlata vrijedan sustav za kontrolu putnika u prijevozu

Marko Miroslav Bača, maturant Srednje škole Dugo Selo, postigao je još jedan uspjeh – izumio je sustav za kontrolu putnika u prijevozu koji će koristiti ponajviše djeci, starijim osobama i osobama s invaliditetom. Bača je lani dobio nagradu Zagrebačke županije zbog iznimnog dostignuća u 2016. godini.

Sigurniji školski izleti: Autobus ne kreće ako nisu svi na broju

Mladi innovator, uskoro s diplomom računalnog tehničara, rekao nam je nešto više o svom izumu zbog kojeg je zaslužio zlatnu medalju na 68. međunarodnom sajmu inovacija IENA 2016. u Nürnbergu. „Ideja je došla tako što je u proteklih par godina barem jednom mjesečno na nekom od portala ili u novinama osvanula vijest kako je neko dijete ostalo ili na odmaralištu ili sa svojom grupom nije krenulo kući“, kaže Marko Miroslav Bača o začecima svog inovativnog sustava. Sastoji se od tri dijela serverske aplikacije, uređaja koji se ugrađuje unutar autobusa i korisničkih narukvica/kartica. Narukvica je jednostavna za korištenje, laka za nošenje i otporna na sve.

Serverskoj aplikaciji moguće je pristupiti s osobnog računala, tableta ili mobitela neovisno o operacijskom sustavu ili pregledniku. Sučelje je jednostavno i intuitivno omogućuje brzo i jednostavno korištenje. Uređaj se putem nosača montira unutar samog vozila te spaja na njegovu strujnu mrežu, a posjeduje i ugrađenu bateriju na kojoj može raditi 48 sati. Ovaj uređaj svakako će dobro doći prilikom školskih izleta ili maturalca jer ukoliko nisu svi na svojim mjestima, autobus ne može krenuti. „Putem SD kartica ili WIFI-a moguć je unos većeg broja putnika ili ručnim unosom putem samog sustava. Korisnici prilikom ulaska dobivaju svoju RFID narukvicu koju zadržavaju do kraja putovanja te prilikom ulaska/izlaska iz vozila prislanjaju narukvicu na sustav. Sustav sve pamti neovisno o iznenadnom gubitku napajanja, te nudi mogućnost pregleda odsutnosti putnika prilikom pokretanja vozila. Šalje GPS podatke o lokaciji i stanju putnika automatski na neovisan server i nudi njihovo praćenje u stvarnom vremenu“, objasnio je tehničke karakteristike talentirani dugoselski srednjoškolac.

Plan A: Proizvod za hrvatsko tržište

Interesenata ima, plan je distribuirati uređaj kao gotovo rješenje odnosno implementirati i proizvoditi ga na području Dugog Sela. „Nadamo se da će Županija kao i grad prepoznati ovaj projekt i uključiti se u njegovu implementaciju. Usmjereni smo na europske fondove kako bi ovaj sustav prvo zaživio u Zagrebačkoj županiji i tu se nadamo da će jedinice lokalne samouprave kao i država odazvati i pripomoći kako bi baš prvo zaživio u Hrvatskoj. Trenutno sređujemo tehničku dokumentaciju kako bi u što kraćem vremenu mogli krenuti na tržište“, kaže Bača o „planu A“. Što se tiče plana B, postoji interes i iz drugih zemalja. Pomoć je imao, pomogli su grad Dugo Selo, Zagrebačka županija i Srednja škola Dugo Selo, uglavnom financijski kako bi mu subvencionirali troškove odlaska na Međunarodnu izložbu inovacija iENA 2016. Također, i Udruga inovatora Hrvatske koja je predvodila hrvatske inovatore na tu izložbu. Svaki inovator susreo se s poteškoćama prilikom izbacivanja proizvoda na tržište, no ovdje odustajanja nema. „Odustati – nikada! Jer ako odustanem onda  bih bio primoran zatvoriti sve postojeće poslove i napustiti  Hrvatsku trbuhom za kruhom, a to ne želim. Konstantno se radi na novim proizvodima i prototipovima i u zadnje vrijeme dosta često za domaće naručitelje, kako bi inovatorima s idejom mogli proizvesti gotov proizvod“.

Fotografija – druga ljubav

Put od ideje do inovacije je uvijek težak, postoji puno toga što treba zadovoljiti te ujedno i izmisliti. Kako se on time bavi, nešto je jednostavnije jer ima iskustva. Odličan je učenik, broji sitno u srednjoškolskoj klupi. Ima vremena i za svoju drugu ljubav – fotografiju kojoj pristupa s jednakom ozbiljnošću. „Fotografija je moja velika ljubav, toliko sam se zaljubio u nju da sam odlučio i školovati za fotografa što sam i završio prošle godine. Najviše me privlače svakodnevni motivi iz drugačije perspektive posebno macro fotografija. Inovacijski duh spojio sam s fotografijom u potpuno dvije suprotnosti. Kod inovacija zanima me kako nešto unaprijediti učiniti boljim i kvalitetnijim dok kod fotografije izrazito cijenim tu mogućnost “zamrzavanja“ vremena. Vizualizacija stvari je vrlo važna za oba područja i inovacije i fotografiju, bilo to vizualizacija krajnjeg proizvoda ili vizualizacija kadra“, govori Marko Miroslav. Planova za daljnje školovanje ima i smatra kako su fakulteti u Hrvatskoj kvalitetni iako postoje određeni problemi između odabira fakulteta i stvarnih potreba tržišta. Ne vidi razloge zašto bi današnji maturanti po svoje znanje išli izvan domovine. „Put do uspjeha je trnovit u Hrvatskoj kao i u Europi, osobno mladima savjetujem da pokušaju pronaći posao koji vole ovdje, a ako u tome ne uspiju neka pokušaju negdje vani. Ja sam imao sreće što sam rano pronašao ono što volim raditi, nadam se da će mi grad, županija kao i ostale institucije pomoći kako bi svoju sreću nastavio graditi ovdje“, poručio je na kraju nadareni mladi Dugoselac o čijim ćemo uspjesima zasigurno opet pisati.Skip to content