Veleposlanica Republike Makedonije Daniela Karagjozoska posjetila Dugo Selo: Ostvareni dobri kontakti za potencijalnu ekonomsku suradnju

Grad Dugo Selo posjetila je 11. ožujka veleposlanica Republike Makedonije u Hrvatskoj, Nj.E. Daniela Karagjozoska.

Cilj ovog službenog posjeta je poticanje dosadašnje suradnje te otvaranje novih mogućnosti za daljnje regionalno povezivanje s Republikom Makedonijom.

U sklopu programa ekonomske diplomacije, predstavnica makedonske vlasti dosada je obišla sve županije i veće gradove gdje je uspostavila mnoge kontakte, a takva se suradnja nastoji ostvariti i s manjim gradovima i mjestima.

Posjet Nj.E. Daniele Karagjozoske počeo je radnim sastankom u Maloj gradskoj vijećnici gdje su je dočekali gradonačelnik Stipo Velić sa zamjenicima Pavom Jakovljevićem i Vladom Kruhakom, predsjednik Gradskog vijeća Željko Ivaniček te zamjenik vijeća Stjepan Novosel. Gradonačelnik Velić predstavio je uglednoj gošći gospodarsku, demografsku i kulturnu sliku Grada. Istaknuo je odličan geostrateški položaj grada koji će svakako biti poboljšan rekonstrukcijom i dogradnjom drugog kolosijeka dionice Dugo Selo – Križevci koju financira Europska komisija. Korisnik projekta je HŽ Infrastruktura, natječaji za radove su u tijeku, a projekt, između ostalog, uključuje gradnju 12 nadvožnjaka. Dugo Selo ima visoki prirodni prirast, po pitanju školstva dobro je pokriveno, a planira se izgradnja i treće osnovne škole. Što se tiče industrijske zone, nedostaje prostora no gospodarskih potencijala kao i prostora za suradnju ima. Obrtništvo, zbog recesije, stagnira. Nedavno je otvorena nova tvrtka, a planirano je otvorenje još jednog proizvodnog kapaciteta, naveo je gradonačelnik Velić.

NJ.E. Daniela Karagjozoska predstavila je mjere koje je poduzela Vlada Makedonije s ciljem privlačenja novih investitora, a što su poznate svjetske kompanije i prepoznale. Napravljen je veliki iskorak u poduzetničkim zonama, velike reforme pravosuđa, zaokret u socijalnoj, pronatalitetnoj politici kao i razvojnoj politici školstva. Makedonija je svrstana među prvih pet reformatora u Europi, ima nizak javni dug, jedinstvenu poreznu stopu od 10 posto, malu nezaposlenost. Prije deset godina imali su 190 000 nezaposlenih, a u tvornicama je sada zaposleno 140 000 ljudi, navedeni su podaci o rastu zaposlenosti. Po rastu BDP-a treća je u Europi, iza Velike Britanije i Irske. Mogućnosti za suradnju postoje, jer su hrvatske tvrtke i njihovi proizvodi traženi od strane makedonskih potrošača, istaknuto je. Svi koji se žele proširiti i poslovati na makedonskom tržištu, kontaktirati ured veleposlanstva mogu 24 sata na dan.

Sastanak je nastavljen u prostoru dugoselskog Udruženja obrtnika gdje je veleposlanicu Karagjozosku pozdravio predsjednik Udruženja Marko Cesar. Prisutni su bili i obrtnici, članovi udruženja, koji su predstavili svoj rad. Uz Cesara, Stjepana Valjka, Predraga Birta, Ivana Štivičića, Zdravka Srdinića, Josipa Kajbu, Ivicu Vukovića, Zlatka Radilovića, Mirka Mareša, Ivu Kesedžića, Damira Bunčića, na popisu je bio i Jonče Ilievski koji je s veleposlanicom popričao na materinjem jeziku. Posjet Dugom Selu nastavljen je obilaskom dvije tvrtke. U Marjan Voću, u društvu vlasnika Ilije Martića, izaslanstvo je obišlo pogon tvrtke koja se bavi preradom suhog voća i orašastih proizvoda, a plasira ih na hrvatsko te na tržište zemalja regije. I ovdje se veleposlanica susrela sa jednom svojom sunarodnjakinjom, inače zaposlenicom tvrtke. Potom je uslijedio obilazak obrta „Alatnica i plastika“ Mirka Mareša koji se bavi proizvodnjom proizvoda od plastičnih masa.

„Zadovoljna sam ovim posjetom, interesom koji su iskazale tvrtke za ono što se događa na makedonskom ekonomskom planu, iskreno bih željela da se razvije suradnja s ovim tvrtkama i imam dojam da će se to i ostvariti“, izjavila je NJ.E. Daniela Karagjozoska o prvom službenom posjetu Dugom Selu ponovivši kako je tu da poveže i pomogne. Također, pozitivno je iznenađena i susretom s Makedoncima koji su za život i rad odabrali upravo Dugo Selo. Visokom ocjenom sastanak je ocijenio gradonačelnik Velić. „Zahvaljujemo na iskazanom interesu, da se uspostavi kontakt i ekonomski povežu hrvatski i makedonski proizvođači na onom što je nekad bilo zajedničko tržište i da se ostvare neki konkretni ciljevi. Bit ćemo na dispoziciji svim zainteresiranima za uspostavljanje veza s Republikom Makedonijom“, rekao je na kraju susreta Velić.Skip to content