Za dugoselski Kulturni centar za posjetitelje 12,2 milijuna kuna bespovratnih sredstava

Nakon što je nedavno potpisan ugovor Grada Dugog Sela i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije o dodjeli bespovratnih sredstava za preuređenje dugoselskog starog Doma zdravlja u Kulturni centar za posjetitelje pročelnik za gospodarstvo i financije Grada Dugog Sela Dean Dragičević u svojoj izjavio upoznao nas je s detaljima.

„Gradonačelnik Dugog Sela potpisao je 18. srpnja tripartitni ugovor po kojem se od ukupne vrijednosti projekta – 14.371.692 milijuna kuna Gradu Dugom Selu dodjeljuju bespovratna sredstva u iznosu od 12.212.672 milijuna kuna. Projekt Kulturni centar za posjetitelje čiji je nositelj Grad Dugo Selo trenutno je najveći gradski projekt, što je dosada bio razvojni projekt izgradnje infrastrukture poduzetničke zone Puhovec. Na ovaj način zgrada starog Doma zdravlja koja je ujedno „brownfiled“ lokacija bit će revitaliziran u Kulturni centar za posjetitelje i kao takav mora biti u potpunoj funkciji do kraja 2023. godine, dok prema ugovornim obvezama za provedbu I. faze projekta, a znači radi se o građevinsko – infrastrukturnom uređenju, rok je do kraja studenog 2021. godine. Kompletna obnova zgrade koja će sadržajno objediniti tri cjeline. Muzejski stalni, odnosno galerijski postav sa svetomartinskom baštinom, tradicijom templarskog reda te eksponatima industrijske povijesti grada bit će smješten u prizemlju zgrade, na katu je planirana dvorana Gradske vijećnice koja će ujedno imati multifunkcionalnu ulogu, dok će u potkrovlju biti uređeno sedam učionica za edukativne sadržaje, inače mobilnih pregradnih stijena, koje će se prilagođavati potrebama (organizacija većih skupova, koncerata, događanja, itd.). Sada nam prethodi revizija projekta s obzirom da se radi o povijesnoj, višestoljetnoj, građevini te je nužno provesti ispitivanje sigurnosti uslijed daljnjih mogućih potresa na našem području. Na temelju statičkog snimanja terena koje je u završnom stadiju, Grad će ponuditi novo statičko rješenje, a po svemu sudeći bit će potrebno dodatno ojačati zidove. U tijeku je i javna nabava, i sudeći prema dosadašnjoj dinamici, do kraja rujna bit će i zaključena. Pretpostavka da će poslije nove godine na području grada biti otvoreno novo gradilište – uređenje budućeg Kulturnog centra za posjetitelje. Druga faza, a koja uključuje opremanje prostora, trebala bi krenuti 2021. godine.

Također htjeli bi napomenuti kako će jedan dio obrazovnog dijela Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo bit preseljen u potkrovlje KCP-a gdje se planiraju učionice, a kako bi se rasteretio prostor i djelatnosti POU Dugo Selo“, poručio je pročelnik Dragičević.

dd.JPG kcp2.JPG kcp3.JPG

 Skip to content