Za projekte energetske obnove obiteljskih kuća osigurano 71 milijun kuna bespovratnih sredstava

Prema priopćenju Ministarstvo zaštite okoliša i prirode nedavnim izmjenama Programa energetske obnove obiteljskih kuća ukinuta je izrada opsežne i skupe projektne dokumentacije tako da će građani koji žele obnoviti svoju kuću trebati samo napraviti energetski pregled prije početka radova i nabaviti energetski certifikat po njihovom završetku. Također, građani će se na poziv moći javiti direktno Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost bez posredništva gradova i općina. Time se želi pospješiti realizacija projekata, ali i omogućiti pravedniji način dodjele sredstava, poručuju iz Ministarstava. Dio građana, naime, lani nije mogao dobiti sredstva Fonda jer se na poziv za energetsku obnovu kuća javila tek trećina gradova i općina.

Za projekte energetske učinkovitosti i zaštite okoliša Fond je ove godine osigurao 600 milijuna kuna kojima će se pokrenuti investicije vrijedne 1,2 milijardi kuna. Građanima je najzanimljivija energetska obnova obiteljskih kuća. Za obnovu oko 10.000 kuća u Fondu je osiguran 71 milijun kuna. Nakon što je Vlada usvojila izmjene Programa, u planu je da Fond za par tjedana raspiše javni poziv na koji će se moći javiti građani iz čitave Hrvatske. Izmjenama Programa ukinuta je izrada opsežne i skupe projektne dokumentacije. Građani koji žele obnoviti svoju kuću trebat će samo napraviti energetski pregled prije početka radova i nabaviti energetski certifikat po njihovom završetku. Jedna od novosti je i da više nije nužno da građani plate zahvat u cijelosti da bi ostvarili subvenciju iz Fonda. Odsad će građani plaćati samo svoj udio u investiciji.

Ove godine za građane se po prvi puta pokreće i program sufinanciranja kupnje energetski učinkovitih kućanskih uređaja, odnosno uređaja energetskog razreda A+++. To će se odnositi na kupnju perilice rublja, sušilice rublja, perilice posuđa, hladnjaka i zamrzivača. Radi se o visoko energetski učinkovitim uređajima čija je cijena u nabavi nešto veća, ali se tijekom vremena korištenja ostvaruju višestruke uštede. Javni poziv predviđen je u svibnju.

Nedavno je raspisan javni poziv za sufinanciranje kupnje ekološki prihvatljivijih vozila za građane, tvrtke i obrtnike. Ove je godine za tu svrhu osigurano 14 milijuna kuna, a visina poticaja ovisit će o vrsti vozila i iznosi maksimalno do 40% ukupne cijene vozila. Dodjeljivat će se do 70.000 kuna za električna vozila, do 50.000 kuna za hibridna plug in vozila i do 30.000 kuna za hibridna vozila. Novost su subvencije od 7.500 do 30.000 kuna za električne skutere, motocikle i četverocikle.Skip to content