Zahvalnice vatrogascima koji su gasili požare na priobalju: Uručene i vatrogascima VZG-a Dugo Selo

Župan Stjepan Kožić predložit će vijećnicima Skupštine Zagrebačke županije da se rebalansom proračuna za 2017. godinu koji će se na dnevnom redu Skupštine naći krajem rujna izdvoji dodatnih 500.000 kuna za potrebe vatrogasaca, odnosno nabavu neophodne opreme. Time bi ukupni prihodi Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije za ovu godinu prešli iznos od 5 milijuna kuna.
„Vatrogasci su ponos županije, a to su iznova potvrdili na ovogodišnjim izvanrednim dislokacijama na priobalju. Zahvaljujem svima koji su se odazvali pozivu glavnoga vatrogasnog zapovjednika RH i uputili se na gašenje požara. Dali su sve od sebe i pokazali koliko su dobro organizirani, koliko vatrogasci znače i što sve mogu učiniti. No, požari na priobalju pokazali su da u vatrogasnu opremu iz općinskih, gradskih i županijskih, ali prije svega iz državnog proračuna treba ulagati značajnija sredstva“, rekao je župan Kožić na svečanoj sjednici predsjedništva, zapovjedništva i operativnih članova interventnih postrojbi VZ Zagrebačke županije, održanoj u Vrbovcu. Naglasio je da je Zagrebačka županija tijekom proteklih deset godina uložila u nabavu vatrogasne opreme preko 35 milijuna kuna.
„Vatrogasci su spremni za sve nepogode, ne samo za gašenje požara. Stoga na pomoć Županije uvijek mogu računati“, dodao je župan, koji je zajedno sa svojim zamjenikom Hrvojem Frankićem uručio zahvalnice vatrogascima koji su nedavno sudjelovali u gašenju požara na priobalju – u Splitu, Divuljama, Kistanjama, Drnišu i Benkovcu. Zahvalnice je primilo šezdesetak vatrogasaca iz VZG Sveta Nedelja, VZG Velika Gorica, VZG Dugo Selo, VZG Jastrebarsko, VZG Vrbovec, VZG Sveti Ivan Zelina, VZG Ivanić-Grad, VZO Kloštar Ivanić, VZO Križ i JVP Ivanić-Grad.
„Ova je godina za hrvatsko vatrogastvo vrlo teška. Požari se gase već 72 dana, što se nije dogodili zadnjih 30 godina“, komentirao je Stjepan Ptiček, predsjednik VZ Zagrebačke županije rekavši da su županijski vatrogasci iznova pokazali koliko su spremni pomoći ljudima u nevolji, dapače bilo je i onih koji su, kako je rekao, bili nezadovoljni što se i njih nije uputilo na izvanredne dislokacije.
„Želja je bila da se pomogne i to je snaga hrvatskoga vatrogastva“, istaknuo je Ptiček.
Vatrogascima je, uz ostale, zahvalio i Željko Popović, načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice, rekavši da konačno treba „napraviti sustav HVZ-a i dokinuti paralelno upravljanje na državnoj razini i jednostavno Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje prepustiti ono za što je i osnovana, dakle koordinaciju sa svim operativnim snagama sustava Civilne zaštite, a ne da se na poseban način bavi samo vatrogastvom“.

Izvor: Zagrebačka županijaSkip to content