Zamjenik gradonačelnika N. Tominac na obilježavanju vojno-redarstvene akcije Bljesak u Novskoj

Danas se u Okučanima obilježava 24. godišnjica vojno-redarstvene akcije Bljesak – akcije koja je započela 1. svibnja 1995. godine kada su hrvatske vojne i redarstvene snage munjevitom akcijom oslobodile okupirana područja zapadne Slavonije. Tom prilikom u Okučanima su se okupili brojni hrvatski branitelji veterani- sudionici akcije te visoki dužnosnici. U ime Grada Dugog Sela zamjenik gradonačelnika Nikola Tominac sudjelovat će u obilježavanju ove povijesne vojne akcije u Novskoj, gradu i bojištu gdje se tijekom Domovinskog rata borio 53. samostalni bataljun ZNG (HV) u kojem su svoje živote dali Dugoselci, kao i borci iz susjednih općina. Dogradonačelnik Tominac, pukovnik je Hrvatske vojske u mirovini te ujedno zapovjednik 53. samostalnog bataljuna te će tom prilikom u Novskoj prisustvovati otvorenju Revije filmova o Domovinskom ratu.

Vojno redarstvena akcija Bljesak povijesna je pobjednička akcija koja je i danas primjer na vojnim učilištima. Započela je u 5 sati i 30 minuta 1. svibnja 1995. godine, a u njoj je sudjelovalo 7.200 pripadnika Hrvatske vojske i policije. Trajala je 32 sata. Akcija Bljesak bila je u vojnom smislu nastavak uspješne vojne operacije Otkos 10 iz prosinca 1991. godine kada je oslobođen veći dio zapadne Slavonije. Potpuno oslobađanje zapadne Slavonije u zimu 1991. godine spriječilo je potpisivanje Sarajevskog primirja i dolazak mirovnih snaga UN-a.

Program obilježavanja 24. obljetnice VRO „Bljesak“ centriran je u Okučanima kod  spomen-obilježja “Kristalna kocka vedrine” gdje će biti središnja svečanost obilježavanja godišnjice ove legendarne akcije. Osim u Novskoj, program je planiran i u Jasenovcu će biti otvorena Spomen-soba hrvatskim braniteljima.Skip to content