Započeli dugoočekivani radovi na kanalizaciji Rugvica-Dugo Selo- priključak dobiva 2600 kućanstava

Danas su i službeno započeli radovi na EU projektu „Rugvica-Dugo Selo – sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda“. Ukupna vrijednost projekta kojim će se izgraditi 85 kilometara kanalizacijske mreže na ovom području je 173 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva iznose nešto više od 12,5 milijuna kuna.
Za područje Rugvice radovi su započeli u Pirinovoj ulici u Hruščici, gdje su početku radova uz predstavnike tvrtke EURCO koja je izvođač radova nazočili i direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, direktor Vodovoda i odvodnje Zagrebačke županije Tomislav Masten te načelnik Općine Rugvica Mato Čičak.
– Ovime bi trebali završiti sustav koji je započeo 2011. godine kada je napravljen osnovni sustav kolektora na ovom području. Ovo danas što radimo je sekundarna mreža koja vodi prema većem spajanju stanovništva na sustav javne odvodnje- rekao je direktor Vodovoda i odvodnje Zagrebačke županije Tomislav Masten.
Potporu projektu daje Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Vlada RH te Hrvatske vode, ali i lokalne jedinice.
-Svi se moramo što bolje organizirati da bi iskoristili dostupna europska sredstva i na ovaj način podigli kvalitetu života svih mještana- rekao je direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, kazavši kako će se sada u potpunosti biti riješeno pitanje odvodnje na ovom području, kojeg uskoro očekuje još jedan značajan projekt od 700 milijuna kuna.
Naime, za dva mjeseca kreću radovi na Regionalnom vodoopskrbnom sustavu Zagreb-Istok, koji će osim Rugvice i Dugog Sela obuhvatiti i područje Vrbovca, Svetog Ivana Zeline, Ivanić-Grada te okolnih općina.
-Na području Dugog Sela ti će radovi biti teški oko 70-ak milijuna kuna, a rekonstruirat će se 45 kilometara vodovodne mreže, čime sustav vodoopskrbe na ovom području dovodimo je u jedno moderno zdanje, ali i rješavamo pitanje gubitaka na mreži- otkrio nam je Masten.
Na području Rugvice gradi se 50 kilometara kanalizacijske mreže
Uz 85 kilometara kanalizacijske mreže projektom „Rugvica-Dugo Selo – sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda“ na cijelom području izgradit će se 10 crpnih stanica, četiri retencijska bazena, što će omogućiti priključenje za 8 500 stanovnika na sustav odvodnje. Na području Općine Rugvica na 50 kilometara kanalizacijske mreže priključak će dobiti oko 1500 domaćinstava, i on će za sve njih, kao na području Dugog Sela biti besplatan.
-Veliki dan za Rugvicu, jer ovo je najveći infrastrukturni projekt na području županije koji je ovdje započeo. Završetkom radova imat ćemo pokrivenost kanalizacijske mreže oko 90 posto. Vjerujem da ćemo i pitanje jednog voda prema Oborovu u skoroj budućnosti riješiti. Mještane molim za razumijevanje i strpljenje, jer kroz određeno vrijeme imat ćemo veći komunalni standard ne samo za mještane, nego i za poduzetnike koji svakog dana dolaze u našu općinu- kazao je načelnik Rugvice Mato Čičak.
Radovi u Dugom Selu krenuli iz Poduzetničke zone
Osim u Hruščici, bageri su s radovima započeli i u Poduzetničkoj zoni Dugo Selo, gdje se s kopanjem započelo u Gospodarskoj ulici.
-Projekt je napokon došao i u Dugo Selo. Krenuli smo iz Poduzetničke zone, odakle se radovi šire na ostale dijelove grada. Ovo nam puno znači, jer više neće biti septičkih jama, smrdljivih kanala, a ono najvažnije bit će dolazak novih ljudi na naše područje- rekao je gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian.
Inače, cjelokupni radovi na području Rugvice i Dugog Sela trebali bi završiti za 30 mjeseci.Skip to content