Završna faza izgradnje prve e-punionice u Dugom Selu

U Ulici Miroslava Krleže, u neposrednoj blizini dugoselske pošte, uskoro će biti službeno otvorena prva punionica za električne aute u Dugom Selu. Radi se o projektu E-mobilnost Zagrebačke županije i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u koji se, zajedno s ostalim gradovima Zagrebačke županije, uključilo i Dugo Selo. Mreža električnih punionica Zagrebačke županije obuhvaća 13 punionica instaliranih u devet gradova – u Svetom Ivanu Zelini, Ivanić Gradu, Svetoj Nedjelji, Vrbovcu, Zaprešiću, Samoboru, Jastrebarskom, te u Dugom Selu, dok Velika Gorica broji njih pet.
Kako doznajemo od stručne suradnice Upravnog odjela za prostorno uređenje Grada Dugog Sela Jadranka Robić, opravdana vrijednost investicije iznosi 73.125 kuna, od čega Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjeluje sa 40%, do najviše 29.250 kuna, a Zagrebačka županija s 53.000 kuna. Grad Dugo Selo financirao je troškove projektne dokumentacije s ukupno 24.825 kuna te je sudjelovao u pokrivanju dijela dokupa električne energije, zajedno sa Zagrebačkom županijom (ukupni troškovi iznose 38.000 kuna). Projekt prve e-punionice izradila je tvrtka IPT inženjering d.o.o. iz Zagreba, koja je ujedno i nadzor projekta.
Punionica u Dugom Selu omogućit će punjenje dva električna auta, a korisnici će uslugu do daljnjega moći koristiti bez naknade, kao i na cjelokupnoj mreži punionica Zagrebačke županije. Radno vrijeme svih punionica Zagrebačke županije je od 0 do 24. Mreža je inače povezana sa sustavom nacionalne mreže punionica za električna vozila Hrvatskog Telekoma, koji omogućava pristup krajnjim korisnicima putem jedinstvene T-RFID kartice (može se besplatno nabaviti slanjem korisničkog zahtjeva na e-mail e-mobility@t.ht.hr). Sve punionice u Republici Hrvatskoj i Republici Sloveniji mogu se pronaći na web portalu www.puni.hr, a u obje države se nalazi više od 300 punionica na kojima vlasnici električnih i plug-in hibrid vozila mogu napuniti baterije svojih vozila.

Iako su na području Dugog Sela registrirana svega dva električna auta, omogućavanjem javno dostupne punionice zadovoljavaju se i potrebe gostiju, putnika koji putuju kroz Dugo Selo.Skip to content