zborna skupština ZŠU Grada Dugog Sela: B.Deronja ponovno predsjednik

Branko Deronja ponovno je izabran za predsjednika Zajednice športskih udruga Grada Dugog Sela – odlučeno je jednoglasno na izbornoj Skupštini održanoj 25. ožujka.

Sastanku su prisustvovala 23 člana (od 24), a otvorio ga je predsjednik radnog predsjedništva Zlatko Lasan, uz članove Željka Melića i Josipa Sesana. Deronja je potporu za kandidaturu dobio od sedam klubova. Zahvalivši predstavnicima klubova na novom četverogodišnjem mandatu, zahvalio je i Gradu na razumijevanju za šport te financijskoj podršci. Potpredsjednici su Željko Melić (AMK Dugo Selo) i Ivan Šimunec (NK Dugo Selo). Automatizmom oni su ušli i u Izvršni odbor, uz Davora Oreškovića (NK Ostrna), Jadranku Robić (ŽRK Dugo Selo ’55), Nikolu Banjeglava (Kyokushin karate klub), Zvonka Kaleba (MRK Dugo Selo ’55), Iliju Papka (STŠK Dugo Selo) i Franju Končića (KK Dugo Selo). U Nadzornom odboru su Zvonko Pokas (STŠK), Ivo Kesedžić (OK Dugo Selo), Mladen Bebek (Teniski klub). Glavni tajnik, uz jedan glas protiv, ostaje Ivan Plašić. Kako je rečeno, na tom će mjestu ostati najvjerojatnije do kraja godine dok se ne nađe adekvatna zamjena zbog kontinuiteta, zahtjevnosti i obima posla. Jedan od razloga je usklađivanje Statuta s novim zakonskim propisima, a kojeg su sve udruge dužne donijeti do kraja listopada.

Skupština je prihvatila Program športa za 2014. godinu odnosno izvješća o radu te financijsko izvješće. ZŠU broji 18 članica, a prijedloge programa za prošlogodišnji program javnih potreba u športu Grada dostavilo je 17 članica. Proračun im je bio rebalansiran za 10 posto. Uz dotaciju grada od 2.025.000 kuna, prihoda od kamata od 78,96 kuna i prihoda ZŠUS-a Zagrebačke županije od 88.750 kuna, ukupni prihodi iznosili su 2.113.828,96 kuna. Rashodi iznose 2.096.346 kuna, financijski rezultat je 17.482 kune. Po razradi prihoda i realizacije, manjak iz 2013. prema odluci o izvršenju proračuna iznosi 255.780 kuna. Sveukupni prijenos u 2015. je 214.027 kuna. Iako je višak prihoda nad rashodima postoje nepodmirene obveze koje bi se trebale realizirati kroz ovogodišnji financijski plan, naveo je iz izvješća Nadzornog odbora, koji nema prigovora na poslovanje, Zlatko Barilić. Klubovi su ostvarili 96 posto planiranih rebalansiranih sredstava kao i sredstva za plasmane, obaveze i prijevoz. U sportskim sezonama 2013/2014 te 2014/15. zabilježeni su uspjesi u gotovo svim sportovima kako individualnim tako i timskim te su to, do sada, i najznačajniji rezultati. Povećan je broj sudionika, novih ekipa u natjecanjima, ulaska u viši rang natjecanja. To je dokaz kako je Dugo Selo istinski grad športa i kako ne treba strahovati za njegovu budućnost, a za sve to treba i na dalje svestrana podrška građana, roditelja i lokalne vlasti, istaknuto je u izvješću. Održane su manifestacije Memorijalni turniri u stolnom tenisu te rukometu „Đuro Dubenik“, Božićni međunarodni turnir za žene, međunarodni Kyokushin karate kup, malonogometni turnir „Dugoselko“ te tradicionalan godišnji Izbor najboljih športaša. Sportski objekti koji se koriste osiguravaju minimalnu uvjete za treninge i natjecanja, a koriste ih različiti športovi (nogometna igrališta, Gradska sportska dvorana, dvorana stare škole, jezera Ciglana, rukometno igralište). Gradska sportska dvorana koristila se u stopostotnom kapacitetu u različitim terminima, a trenira se i u dvoranama osnovnih škola. Trend stvaranja boljih uvjeta za trenaž i natjecanja na objektima, kroz njihovu dogradnju ili izgradnju, potrebno je nastaviti uz utvrđivanje prioriteta, a nedostaju i prostori klubovima za minimalne administrativne poslove što bi se moglo riješiti prenamjenom i adaptacijom u postojećim objektima. Za program u 2015. planirano je 2.050.000 kuna, a programski ciljevi su očuvanje dostignute razine razvijenosti športa, ulaganje u razvoj mladih športaša te uključivanje u šport što većeg broja građana, osobito djece i mladeži. Klubovi bi ostvarili 1,1 mil. kuna što je u odnosu na potrebe manje za 800.000 kuna.

Po pojedinim točkama bilo je rasprave. Tako je predstavnik MRK-a Zvonko Kaleb imao primjedbu na način pisanja izvješća. Ona bi, po njemu, trebala biti razvidna i razumljiva svima. Zdravko Šuker misli kako je Skupština trebala biti održana u lanjskom srpnju odnosno da je mandatno razdoblje trajalo dulje od četiri godine. Deronja nije nastavio mandat nakon ostavke prijašnjeg predsjednika već je on počeo teći od dana izbora, a što se tiče pisanja izvješća Skupština se obvezuje da se oformi dokument po kojima će ono raditi, objašnjeno je. Kaleb je potegnuo i pitanje o strategiji razvoja športa za što je rečeno kako će se formirati radna skupina koja bi donijela smjernice razvoja s kriterijima, a čulo se i kako bi bilo dobro da se temelji na stručnosti kao i na analizi stanja u klubovima. Spomenut je i nerazmjer u financiranju „velikih“ i „malih“ klubova te kako je potrebno osuvremeniti kriterije jer su oni isti za pojedinačne i ekipne športove. Na to utječe i stanje u proračunu koji je iz godine u godinu manji, a kako se očekuju dodatna smanjivanja sredstva najavio je i gradonačelnik Stipo Velić. Grad je među rijetkima koji daju toliko za šport, izdvaja se oko 3 milijuna kuna ili 9 posto. Situacija nije zavidna, proračun se u prva dva mjeseca zbog poreznih reformi smanjio, a najavljenim rebalansom svi će biti uskraćeni, rekao je Velić dodavši i kako će Grad i dalje nastojati maksimalno pomoći.

 Skip to content