Javni poziv HTZ-a za izbor EDEN na temu „Turizam i lokalna gastronomija: Cilj nagrađivanje i promicanje netradicionalnih turističkih destinacija

Hrvatska turistička zajednica objavila je Javni poziv za izbor nacionalnog pobjednika za europsku destinaciju izvrsnosti (EDEN) za 2014./2015. godinu na temu „Turizam i lokalna gastronomija“. Cilj navedenog izbora je nagrađivanje i promicanje netradicionalnih turističkih destinacija koje su, u svoju turističku ponudu, uključile lokalnu i autohtonu gastronomiju, a čime pridonose cjelokupnom i održivom razvoju destinacije.

Jedan od ciljeva ovog projekta je kreiranje europske mreže najljepših destinacija održivog turizma, ali i promocija novih netradicionalnih i turistički manje razvijenih destinacija. Iako je Hrvatska u svijetu prepoznata kao kvalitetna turistička destinacija, još uvijek postoje ona mjesta koja su bogata svojom raznolikošću i koja hrvatskom turizmu mogu dati još veći doprinos u ukupnoj kvaliteti, ali i u produljenju sezone“, rekao je direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić, dodavši kako će upravo putem ovog programa takve destinacije doći do izražaja.

Europske države koje su prijavile projekt organiziraju izborni postupak na nacionalnoj razini, u okviru kojeg biraju do deset destinacija koje ulaze u uži izbor za nacionalnog pobjednika za Europsku destinaciju izvrsnosti. U postupku izbora za nacionalnog pobjednika, kandidirane destinacije ocjenjuju se temeljem podataka dostavljenih na propisanom obrascu, druge dostavljene dokumentacije, kao i izvršenog komisijskog očevida na destinaciji. U zadnjem krugu ocjenjivanja, bira se jedna destinacija – nacionalni pobjednik i četiri destinacije finalista.

Pobjednička destinacija na nacionalnoj razini dobiva naziv Europska destinacija izvrsnosti te će, osim na mrežnim stranicama Hrvatske turističke zajednice, biti promovirana i putem stranica Europske komisije i Europske komisije za putovanja. Također, svih pet destinacija (pobjednik i četiri destinacije finalista) bit će predstavljene kao primjeri dobre prakse na europskoj razini te biti pozvane da se pridruže europskoj mreži destinacija koje promoviraju održive oblike turizma.

Rok za podnošenje prijava je 17. travanj 2015. godine, a Javni poziv se, zajedno sa sastavnim obrascem, može preuzeti na stranicama Hrvatske turističke zajednice. Ovaj je poziv objavljen uz suglasnost Ministarstva turizma RH, a sukladno pozivu Europske komisije.Skip to content