23. IZLOŽBA VINA U DUGOM SELU NA MARTIN BREGU 2017.

Vinogradarsko, vinarska udruga „Terra Sancti Martini“ Dugo Selo u sklopu projekta ocjenjivanja vina u Zagrebačkoj županiji organizirala je ocjenjivanje vina u Dugom Selu na Martin Bregu. Prije 23 godine održana je prva izložba vina u Dugom Selu na Martin Bregu, a ove godine početkom svibnja pedeset vinara prezentiralo je devedeset sedam uzoraka vina stručnoj komisiji za ocjenu vina. Članovi komisije su bili vrsni poznavatelji vina kontinentalne Hrvatske, a koji imaju važeći certifikat o provjeri znanja i sposobnosti za degustatora.

Zanimljivo je da su ove godine naša vina ocjenjivale enologinje, njih pet pod vodstvom predsjednika komisije Ivanković Zdenka dipl.ing., a članice komisije za ocjenjivanje vina bile su mr.sc. Vlasta Rubeša Vili, dr.sc. Maja Firšt Bača,dr.sc .Ana Marija Jagatić Korenika, Ivana Puhelek dipl.ing. i Vesna Bakota dipl. ing.

Stručna je komisija dodijelila 19 zlatnih odličja, 47 srebrnih odličja, 22 brončana odličja, 6 priznanja i 9 zahvalnica. Šampionom 23. izložbe vina, a nakon kušanja 4 uzoraka s istim brojem bodova proglašen je Cabernet Sauvignona s osvojena 87 bodova koliko su dobili i uzorci Silvanca zelenog, Rajnskog rizlinga i Sauvignona.

To su rezultati koji pokazuju veliku stručnost vinara i velike mogućnosti naših vinorodnih područja. Nadamo se da će to potaknuti i mlade zaljubljenike u vinogradarstvo i poduzetnike da ulažu u podizanje novih nasada vinove loze.

Svečano proglašenje rezultata 23. Izložbe vina održati će se 8. 7. 2017. godine na Martin Bregu. Tada slavimo „Ljetnog sv. Martina“ i obilježavamo 10. godišnjicu postavljanja prve „Stope sv. Martina“ u Hrvatskoj na staru crkvu na Martin Bregu i uključivanja Dugo Selo kao prvog grada u Hrvatskoj u „Europski martinski put“.Skip to content