Akcija „Zelena čistka“ već petu godinu u Dugom Selu

Grad Dugo Selo se i petu godinu za redom pridružio akciji „Zelena čistka – Let’s do it Croatia! To je volonterski projekt u Hrvatskoj koja, zajedno sa 150 zemalja, sudjeluje u jednoj od najvećih akcija na svijetu World Cleanup Day. Cilj je da se u jednom danu ukloni što veće količine ilegalno odloženog otpada. Akcija ujedno predstavlja najveći ekološki volonterski projekt u Hrvatskoj. U današnjoj akciji koja se održala na više lokacija na području grada Dugog Sela sudjelovali učenici volonteri sedmih i osmih razreda OŠ Josipa Zorića i OŠ „Ivan Benković“, uz ravnatelje, nastavnike i djelatnike komunalne službe Grada Dugog Sela.
„Zelena čistka održava se na sedam lokacija. Održavamo akciju u suradnju s osnovnim školama, danas su tu dvije ekipe učenika-volontera iz Zorićeve i Benkovića. Ove godine komunalna služba obišla je teren, detektirano je deset lokacija. To su rubni dijelovi grada, Prozorje, Martin breg, dijelovi uz prugu, Leprovica, Puhovo, Kopčevec, industrijska zona. Dobro je što nema otpada puno, radi se većinom o krupnom otpadu. Auto gume, madraci, nešto komunalnog otpada. Većinom su to iste lokacije, a postavili smo i table s upozorenjima o zabrani bacanja otpada. Na žalost, svijest je još takva da se smeće baca po šumama, potocima. Dobro je da ga je iz godinu iz godinu manje, ali trebalo bi još poraditi na svijesti o očuvanja okoliša“, kazao je voditelj Odsjeka za komunalno i stambeno gospodarstvo Davor Miljanović.
„U ovu veliku akciju, u suradnji s Gradom, uključilo se 30-ak učenika. Čistit će se i oko naše škole, cijela škola će biti aktivna. U školi inače djeluje ekološka grupa. Bili smo najljepši kontinentalni vrt 2016. Godine i na to smo ponosni. Ovo ljeto je bila komisija ponovno, i dobili smo pohvale kako ne odustajemo. I dalje uređujemo naš vrt, voćnjak i povrtnjak“, rekla je ravnateljica OŠ Josipa Zorića Mara Mamuza.
Grad je i za ovu akciju osigurao prijevoz prikupljenog otpada, alate i potrebnu opremu, DKPC vreće za smeće. Škole su osigurale ono najbitnije, dobru volju za sudjelovanjem u ovoj hvalevrijednoj akciji te okrjepu u hrani i piću.
„Našli smo stare televizore, madrace i dosta stakla. Bilo bi dobro da stariji probaju manje bacati smeće i da paze na naš okoliš i prirodu“, poručio je jedan od vrijednih volontera David Mekić, učenik OŠ „Ivan Benković“.Skip to content