Pitanja vijećnika na aktualnom satu: Od zapošljavanja u gradskom vrtiću do komunalne infrastrukture

Aktualni sat je pitanjima o dječjim vrtićima otvorio vijećnik Stipo Velić. Spomenuo je nekoliko medijskih priloga o Dugom Selu koji je među gradovima s najvišim natalitetom. Bilo je pohvalno, ali je naveden i problem neupisane djece u vrtić. Smatra kako bi proširenjem DV Vrapčić, što je omogućeno prostornim planom, uspjeli sve upisati. U gradski vrtić ostalo je neupisano 40-ak djece, informirao je gradonačelnik Nenad Panian.
Lani su uspjeli, ali vrtić je na rubu s brojem djece. Grad izdvaja velika sredstva za predškolski odgoj  te će zbog opterećenja proračuna morati tražiti pomoć od resornih institucija. U pregovorima je s privatnim vrtićem oko dodatnih prostora, traže oslobađanje od plaćanja komunalnog doprinosa što je u redu jer se radi o društvenoj namjeni. Kapacitet bi bio 100 djece, već sljedeće  godine to bi trebalo biti na djelu. O izjednačavanju cijena vrtića, kazao je kako je subvencija već sada 1000 kuna, išli bi na 1100 kuna, iznoseći i primjer susjedne općine Rugvica koja nema opterećenja na proračun jer su vrtići u koncesiji. To bi morali vidjeti i u proračunu za iduću godinu, što je mjesečno, za 100 djece, 110 000 kuna. Potrebno je usuglašavanje proračuna oko tih stavki. Od iduće godine, ako se postigne dogovor  s MZOS o subvencioniranju  bar rada djelatnika, pa da se taj dio novaca izjednači s privatnim vrtićima. Sredstva za upis sve djece svakako treba osigurati, složio se predsjednik GV-a Darjan Budimir.
O nedavnom zapošljavanju u gradskom vrtiću osobe koja je bila na listi N.Paniana za lokalne izbore, u više je navrata, pitala Renata Jelečki.  Prvo je pitanje uputila gradonačelniku koji je rekao da je to pitanje za ravnateljicu vrtića. Ravnateljica Draženka Sesan odgovorila je pak kako je zaposleno šest osoba, a ona nije zapošljavala po listi. Može odgovoriti ako se postavi konkretno ime te najbolje da odgovor o imenima svih primljenih osoba, što je isto tako zatražila Jelečki, bude pisanim putem. No, vijećnica je malo kasnije opet postavila isto pitanje ovaj put navodeći ime I.Kelečić Gorišek te je ravnateljica odgovorila potvrdno.
Inicijativu za mjerenje buke i postavljanje bukobrana u Zorićevoj ulici odnosno uz osnovnu školu dala je vijećnica Mara Mamuza. Što se tiče istog kod OŠ I.Benković i budućeg nadvožnjaka, po očitovanju HŽ-a, procjena buke pokazala je da nije potreban, no nije isključena mogućnost za postavljanje.
Političko pecanje ove godine nije održano jer je tako odlučio M.Fuks, uz postavljanje knjige sjećanja  za pok. predsjednika ŠRD-a Dugo Selo B.Deronju, odgovoreno je Stjepanu Štefinovcu. On smatra kako nije dobro što se tradicionalna manifestacija nije održala i po osamnaesti put.
Interesirao ga je i stav gradske vlasti o Mjesnim odborima i izborima za njih. Kako je rekao, treba ih bolje organizirati ili ukinuti. Gradonačelnik Panian složio se s tim, izdvojivši kako se odaziva samo MO Donje Dvorišće. Na rad MO troši se godišnje 140.000 kuna, a on želi konsenzus oko njih. Štefonovec je predložio da rad MO-a bude točka na jednoj od sjednica Vijeća. Za raspravu je i Budimir. Grad osigurava sredstva, ona bi se trebala osigurati u skladu s predloženim programima. U suradnji s gradskim tijelima, MO-ovi bi trebali ukazivati na potrebe na svom području kako bi se one ugradile u proračun, naveo je predsjednik GV-a.
Tematika jednog od murala na pročelju Glazbene škole, nastalog na Graffiti jamu, uzrujala je vijećnicu Anđelku Knezović Svetec. Kako je opisala, radi se o nakaradnim prikazima duhova, avetima bez lica i lubanjama. Mišljenja je kako nikako nisu primjerena za ovu ustanovu jer plaše djecu. Radi se o umjetničkoj slobodi, uskoro dolazi energetska obnova pročelja Glazbene škole, odgovorio je gradonačelnik. Svetec je apelirala da se mural makne i prije obnove. Također, nije zadovoljna pisanim odgovorom o javnoj rasvjeti upućenom pročelniku za financije te je zatražila kompletnu dokumentaciju i ugovor vezan za tu namjenu.
Za kružne tokove potrebne su prometne studije, rečeno je Ivanu Šajkoviću. Takva rješenja pomogla bi protočnosti prometa na više lokacija, pojasnio je Panian spomenuvši neke poput Huzanićeve, Zagrebačkoj, kod ulaza u Ostrnu. U planu ViO Zagrebačke županije predviđena je gradnja kanalizacije u Andrilovcu i u fazi je prikupljanja ponuda, rekao je pročelnik UO za stambeno gospodarstvo Marijo Vinko. Pregovara se za D.Dvorišće koje bi se možda moglo priključiti na Brckovljane, a Prozorje na zelinski sustav. Premalo je korisnika koji bi se spajali s glavne ceste, pojasnio je gradonačelnik Željku Remenaru. Ideja je i da se ugradi pročistač za manja naselja. Popravit će se dvije lampe u Andrilovcu, a na što se vijećnik dva puta žalio. Žalio se i na postupak kamiona koji dovoze smeće na odlagalište.
Grad je angažirao tvrtku koja se bavi potraživanjima za dugovanje, rekao je vijećnik Siniša Kljajić kojeg su zanimali i socijalni kriteriji. Na pozicijama komunalnog doprinosa Grad je imao dugovanja od 2009., 2010 . i 2011. godine. Da bi se uvelo reda, provedena je nabava i odabrana je tvrtka iz Zagreba, pojasnio je pročelnik UO za financije Dean Dragičević. Naknada po naplaćenom potraživanju je 7 posto, prvi ugovor bio je na tri mjeseca (travanj, svibanj, lipanj). Naplaćeno je 370.000 kuna, uglavnom na ime kanalizacije u Puhovu i Lukarišću, sve do 31.12.2017. godine. Pazilo se na socijalni element, neki su predmeti bili stari i preko pet godina i otišli u zastaru, nekima je odobreno plaćanje na rate. Toj tvrtki nije dozvoljeno da opominje bez pregleda stručnih službi, rečeno je. Tko osigurava i tko plaća Wi-Fi, je li to u sklopu ugovora s Omega Softwerom ili je to u okviru ugovora koji je sadašnja vlast potpisala s TELE 2 u ljeto 2017. godine, bilo je drugo Kljajićevo pitanje. Grad nema nikakve naknade za Wi-Fi, on je u sklopu rasvjete, 11 je pametnih lampi. Koristi se server Grada, odgovorio je Dragičević. Pročelnik Vinko dodao je kako je ovaj u centru trenutno izvan funkcije i preselit će se kod fontane. Vijećnici Vedrani Dragičević Borovec odgovoreno je kako garancije banke nisu poskupile postupak javne nabave. U godinu dana bila su otvorena četiri postupka jednostavne javne nabave, a ni jedan slučaj nije završio na državnoj komisiji, odgovorio je Dragičević. Na izgradnji reciklažnog dvorištu iznos vantroškovničkih radova je zanemariv dok je kod rekonstrukcije kuhinje u DV Dugo Selo bio znatan iznos, rekao je Vinko vijećnici Sunčani Žuteković o koreliranju vantroškovničkih radova između ove dvije investicije.Skip to content