Broj novooboljelih na području grada i dalje vrlo visok

Najnovije epidemiološko stanje na području grada Dugog Sela za protekli tjedan iznio je načelnik Stožera civilne zaštite Grada Dugog Sela Nikola Tominac:

“Prateći stanje broja novozaraženih na našem području imamo slijedeće stanje:

Od kraja rujna do 24. listopada prosječno je tjedno obolijevalo između 60 i 80 osoba, odnosno, prosječno dnevno 10-12. Nagli skok imamo između 24. i 31. listopada kada je taj broj na tjednoj razini skočio na 157 ili 22 na dan. Tijekom studenog ti se prosjeci na tjednoj razini kreću između 140 i 206 ili dnevni prosjek između 20 i 30 osoba. To su vrlo visoke brojke za našu sredinu. Zbog toga je povećan i broj osoba na respiratoru ali ima i smrtnih slučajeva.

U posljednja šest tjedana na području Republike Hrvatske broj osoba na bolničkom liječenju povećao se sa 750 na 2.500, a na respiratoru s 90 na 320. Zbog toga dolazi do velikog opterećenja bolničkog sustava, koji zbog nedostatka zdravstvenih radnika, opreme i prostora počinje pucati. Zbog učestalih bolovanja dolazi i do blokade značajnog dijela gospodarstva i na vitalno funkcioniranje svih državnih sustava. Dnevni broj umrlih dosegao je na državnoj razini 65 osoba što je iznimno visok prosječan broj u odnosu na zapadne države EU. Kod nas je taj broj prešao 10.000 a u dva i pol puta većoj Austriji je oko 12.000 umrlih.

Zabrinjava podatak da trenutno obolijevaju osobe svih uzrasta ali sve više mlađi, poglavito učenici, odnosno djeca. S teškim posljedicama najviše stradavaju starija necijepljena godišta ali i kod mlađih se taj broj povećava. I nadalje je najveća pojava zaraze na nekontroliranim obiteljskim okupljanjima, svadbama i zabavama na kojima se ne poštuju osnovne zaštitne mjere. Apeliramo na naše sugrađane da poštuju sve propisane mjere zaštite. Neka ne idu na okupljanja s većim brojem sudionika gdje se ne provodi kontrola propisanih mjera, nenošenje maski, nepoznate osobne zaštite prisutnih i slično. Jedino na taj način možemo pomoći sebi, spriječiti kolaps bolničkog i gospodarskog sustava i zaštiti svoje najbliže. Molimo vas da održavate propisani razmak, nosite maske, prozračivajte prostore boravka, provodite dezinfekciju i cijepite se. Naš je stožer dozvolio nekoliko organiziranih okupljanja s većim brojem osoba i uz poštivanje svih mjera na kojima nije bilo pojave bolesti. U dijelu posjetitelja koji su upućeni na testiranje otkriveno je nekoliko zaraženih osoba koje su na vrijeme onemogućene prisustvu manifestaciji. Suradnja s organizatorima bila je na vrlo visokoj razini gdje su uklonjeni svi ograničavajući faktori koji su mogli negativno utjecati na kvalitetu provedbe događanja. Mogu reći da je značajna većina naših sugrađana to prihvatila s najvećim razumijevanjem.

Treba napomenuti da se odluka državnog Stožera CZ oko ulaska u javne prostore trenutno odvija bez većih poteškoća što je dokaz svijesti velike većine naših građana s ciljem osobne i društvene zaštite. Jedino zajedničkim aktivnostima možemo našu državu dovesti na takvu razinu da omogućimo dolazak stranim turistima i omogućimo funkcioniranje svih gospodarskih sustava iz kojih se financira zajednička potrošnja i normalno funkcioniranje državnih sustava.

Za naše sugrađane cijepljenje protiv COVID-19 obavlja se u Domu zdravlja Dugo Selo, D. Domjanića 12a, i to utorak: 14:00-18:00 i četvrtak: 09:00-13:00 sati

Narudžbe za cijepljenje za sada nisu potrebne.

Molimo sugrađane da zbog stvaranja povremenih gužvi na cijepnom punktu budu strpljivi i imaju razumijevanja prema zdravstvenim djelatnicama koji tamo rade u vrlo teškim i stresnim uvjetima i na izmaku su snaga. Pomognimo im svojim primjerenim ponašanjem – oni nam čuvaju zdravlje.

Ujedno tamo možete provesti i brzi antigenski test.

Za ostale informacije oko cijepljenja i brzog antigenskog testa obratite se na telefon 01-2785-588 i to radnim danom 8,00-12,00 sati.

Testiranje na COVID-19

moguće je obaviti uz liječničku uputnicu i uz plaćanje u Dugom Selu, uz prethodno dogovoren termin na cijepnom punktu Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije u Dugom Selu, Ulica Đure Dubenika 2, parkiralište kod sportske dvorane. Brisevi se uzimaju od ponedjeljka do subote od 8:00 do 10:00 sati, uz prethodno dogovoren termin preko on-line platforme https://prijava.zzjz-zz.hr/ ili na broj telefona 01/2883137.

Svi oni koji žele obaviti testiranje na osobni zahtjev uz plaćanje, mogu to napraviti na istoj lokaciji kod sportske dvorane. Brisevi se uzimaju od ponedjeljka do subote od 8:00 do 10:00 sati, uz prethodno dogovoren termin preko on-line platforme https://prijava.zzjz-zz.hr/ ili na broj 01/2883137.

Cijena testiranja na virus SARS-CoV-2 je 450 kn.
Cijena brzog antigenskog testa na virus SARS-CoV-2 je 90 kn.
Prijevod nalaza na engleski jezik se naplaćuje 100,00 kn.Skip to content