„DAN NARCISA“ U DUGOM SELU 23. OŽUJKA

Za nekoliko dana u Hrvatskoj će se održati tradicionalna javno-zdravstvena kampanja “Dan narcisa” posvećena podizanju svijesti žena o potrebi odlaska na redovite preglede dojki s ciljem učinkovitije prevencije raka dojke, koji nažalost u Hrvatskoj ima visoke stope pojavnosti i mortaliteta.
U Dugom Selu akcija će se provesti 23. ožujka, u vremenu od 9 – 12 h, a provode je djelatnici i volonteri Crvenog križa Dugo Selo, Gradska udruga umirovljenika Dugo Selo i SUH Dugo Selo. Cvjetove narcisa moći ćete kupiti u Kolodvorskoj ulici (kod sata) i time pomoći projekte edukacije o raku dojke.
U akciji se prikupljaju donacije kroz prodaju cvjetova narcisa, po minimalnoj cijeni od 1 kn po cvijetu. Dobrodošli su i dobrovoljni prilozi.
Rak dojke je najčešća zloćudna bolest žena u razvijenom svijetu, iako vrlo rijetko, od raka dojke mogu oboljeti i muškarci. Manifestira se pojavom nove tvorbe u području dojke. Tumorske stanice se mogu odvojiti od tumora u dojci te putem krvi ili limfe dospjeti do udaljenih dijelova tijela, gdje se zaustave i počinju daljnji rast i razmnožavanje, odnosno stvaraju novi tumor. Tada, govorimo o nastanku presadnica ili metastaza, odnosno o metastatskom raku dojke. Najčešća sijela metastaza raka dojke su jetra, pluća, kosti, mozak te limfni čvorovi. Skoro polovica žena koje obole od raka dojke razvije metastatsku bolest.
Oko trećinu svih malignih tumora kod žena čini upravo rak dojke. U Hrvatskoj je stopa incidencije (broj novooboljelih na 100 000 stanovnika) viša nego u Europi i ima trend rasta. Također, rak dojke je visoko zastupljen među uzrocima smrti kod žena. Veliki se napori ulažu kako u ranom otkrivanju te bolesti, tako i u njenom liječenju.
Prepoznavši javnozdravstvenu veličinu tog problema, Vlada Republike Hrvatske je na sjednici 29. lipnja 2006. godine donijela Zaključak o Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka dojke. Program je namijenjen svim ženama u dobi 50-69 godina koje u okviru programa mogu obaviti mamografski pregled svake dvije godine. Cilj programa je smanjiti smrtnost od raka dojke, otkriti rak dojke u početnom stadiju u većem postotku nego danas te poboljšati kvalitetu življenja bolesnica s rakom dojke.
Crveni križ Dugo Selo Vas poziva da kupnjom cvjetova narcisa pomognete ovu humanitarnu akciju i borbu protiv raka dojke. G.K.Skip to content