Dugo Selo pilot projektom HŽ-a od sljedeće godine dobiva novu noćnu liniju

Kako je danas najavljeno u Gradskoj upravi Grada Dugog Sela, a na sastanku predstavnika HŽ Putnički prijevoz d.o.o. i Grada Dugog Sela – Dugo Selo je izabrano za grad u kojem će se od ljeta 2020. do 2021. godine realizirati pilot projekt uvođenja nove noćne prigradske linije u sklopu projekta YOUMOBIL.

Nova linija Dugo Selo – Zagreb vozit će se nakon ponoći, oko 00:30 – 01,00 sat, u vremenu kada trenutno nema linija, i to vikendom – s petka na subotu i sa subote na nedjelju, rečeno je. „Na ovaj način nastoji se poboljšati javni prijevoz mladih te sustav javnog prijevoza za mlade koji žive na ruralnim područjima uz omogućavanje jednostavnijeg pristupa europskim i nacionalnim prometnim mrežama“, istaknuo je predstavnik HŽ-a Renato Hunić. Navodi također kako su se odlučili za Dugo Selo jer kao satelitski grad Zagreba, brzorastući, s velikim brojem mladih koji gravitiraju glavnom gradu – idealan je za realizaciju ovog projekta, a u odluci su prevagnuli i određeni lokalpatriotski razlozi jedne od suradnica na projektu, Helene Luketić, inače Dugoselke. Ukoliko se u zadanom periodu za liniju pokaže putnički interes tada će linija biti pokazatelj daljnjeg poslovanja i organizacije linija HŽ-a, poručio je Hunić.

Današnjem sastanku ispred Grada Dugog Sela nazočili su dogradonačelnici Nikola Tominac i Jasminka Kokot Bambić te pročelnik za društvene djelatnosti Veljko Bertak te predstavnici HŽ-a Zrinka Marchioli, Helena Luketić i Renato Hunić. Predstavnica Marchioli dodatno je pojasnila dijelove projekta YOUMOBIL – projekta u kojem sudjeluje osam partnera iz šest zemalja (Njemačka, Italija, Slovačka, Poljska, Češka i Hrvatska). Vrijednost projekta iznosi 1,8 milijuna EUR, od čega se kroz program transnacionalne suradnje INTERREG Središnja Europa financira 1,5 milijuna EUR. Projekt je počeo u travnju 2019. a trajat će do kraja 2021. godine. Osim što će se za Dugo Selo uvesti nova noćna linija, u Dugom Selu će se u sklopu ovog projekta organizirati i kreativne radionice revitalizacije vagona za mlade. „Upravo na temelju njihovih ideja jedan naš stari vagon bit će uređen“, istaknula je Marcholi, u čemu će im, prema prijedlogu predstavnika Grada, pomoći Savjet mladih Grada Dugog Sela.

1hž 2hž 3hžSkip to content