DVD LEPROVICA SVEČANO OBILJEŽILO 40. GODIŠNJICU POSTOJANJA I RADA

Bogatim cjelodnevnim programom uz brojne goste koji pristigli iz susjednih općina i gradova, ali i iz Rosenheima, Gornje Bavarske u Njemačkoj, protekle subote, 14. rujna, Dobrovoljno vatrogasno društvo Leprovica obilježilo je jubilarnu 40. godinu rada i postojanja.

Sve je počelo u jutarnjim satima kada je pred Vatrogasnim domom DVD-a Leprovica župnik Župe uzvišenja Svetog Križa Dugo Selo vlč. Josip Kuzel prigodno posvetio novo vatrogasno kombi vozilo te su se svi okupljeni članovi slavljeničkog DVD-a pod blagoslovom uputili u svečani mimohod vatrogasne postrojbe i vozila. Defile vatrogasnih vozila cijele Vatrogasne zajednice Grada Dugog Sela, kao i članova DVD-a Leprovica kretao se cijelim naseljem Leprovica plijeneći putem pažnju brojnih građana, da bi se naposljetku zaključio kod Vatrogasnog doma. Tamo je potom održano svečano postrojavanje postrojbi pod zapovjedništvom Ivana Petolasa. Gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian uručio je predsjedniku DVD-a Leprovica Stjepanu Štefinovcu svečanu zastavu, dok je zapovjednik VZG Dugo Selo Željko Remenar zapovjedniku DVD-a Leprovica I. Petolasu uručio ključeve novog kombi vozila ukupne vrijednosti oko 200.000 kuna, a koje je ovom društvu osigurala dugoselska Vatrogasna zajednica.

Ubrzo nakon toga uslijedila je svečana sjednica koju je vodio predsjednik Štefinovec pozdravivši goste – izaslanika Hrvatske vatrogasne zajednice te ujedno zapovjednika Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Josipa Novosela, predsjednika Vatrogasne zajednice Grada Dugog Sela Nikolu Rnjaka, zapovjednika VZGDS Željka Remenara, tajnika VZGDS Zdravka Brleka, gradonačelnika Dugog Sela Nenada Paniana, te gosti iz Njemačke, vatrogasci Gornje Bavarske i Ambulanz Rosenheim e.V – uz brojne predstavnike vatrogasnih društava s područja VZG Dugo Selo, te iz susjednih općina Rugvica, Brckovljani, Vrbovec i šire.

Tom prilikom predsjednik Stjepan Štefinovec izrazio je zadovoljstvo i ponos dugogodišnjom tradicijom vatrogastva u Leprovici istaknuvši činjenicu kako je „svako domaćinstvo ovog naselja dalo jednog vatrogasca“. Uz jubilej prikazan je kratki dokumentarni prilog o povijesti DVD-a o kojoj su govorili prvi predsjednik te ujedno osnivač Ivan Klepec te prvi tajnik Društva Slavko Doroda. Tako doznajemo da je Društvo nastalo izdvajanjem članova iz DVD-a Ostrna nakon određenih nesuglasica koje su s godinama, naravno, riješene te ova društva danas njeguju dobrosusjedske i suradničke odnose. Društvo je u početku okupljalo 40 članova, a danas ono broji 108 članova, od čega respektabilni broj djece i mladih – 55-ero te 21 operativni član. Rad s mladima njihova je najveća vrijednost, kako tada, tako i sada. Istaknuti su u vrijedni rezultati natjecanja – 2. mjesto na županijskom natjecanju, a ove godine želja im je stati na pobjedničko mjesto. Predsjednik Štefinovec izrazio je također želju da se prostor na katu Vatrogasnog doma, veličine oko 100 m2, u narednom razdoblju dovrši i uredi, u čemu se nadaju pomoći Grada Dugog Sela.

Leprovečki odletimer od sada izložbeni primjerak Vatrogasnog muzeja u Varaždinu

Tom prilikom između DVD-a Leprovica i Hrvatske vatrogasne zajednice potpisan je ugovor o posudbi njihovog odltimera – vatrogasnog vozila za potrebe izlaganja u Vatrogasnom muzeju u Varaždinu na period od 5 godina. Radi se o navalnom vozilu iz 1955. godine marke Pioneer koje je još uvijek, zahvaljujući redovnom održavanju, uščuvano i u voznom stanju. U Hrvatskoj ne postoji takav primjerak vozila, osim u Leprovici te sljedeći se nalazi u Ljubljani, doznajemo.

Svečana sjednica bila je prilika da se uruče vrijedne medalje – i to za 10 godina članstva Kristijanu Holigu, za 20 godina – Ivanu Petolasu, Ivanu Holigu, Josipu Papi, Gordanu Rustambegu Papi, Josipu Panjanu, Mariju Panjanu, Draženu Jadancu, Nevenku Valetiću, Teodoru Mikiću, Milivoju Štefinovcu, Viktoriji Knezić Kranjec, Antoniji Petolas i Aniti Doroda. Za 30 godina nagrađeni su Marijan Kazija, Darinko Plavić i Zdenko Tečić. Za 40 godina – Željko Muškon, Slavko Vugrinović, Josip Rustambeg, Josip Antol, Josip Plavić, Stjepan Knezić, Branko Karas i Zvonko Muhin Plavić te za 50. godina Slavko Doroda. Srebrnu plamenicu zaslužili su Ivan Petolas, Stjepan Štefinovec i brončanu plamenicu Josip Panjan i Igor Kranjec. Brončana medalja dodijeljena je Ivanu Tečiću, Viktoriji Kranjec, Darinku Plaviću, Josipu Papi, Draženu Jadancu, Nevenku Valetiću i Mariju Panjanu.

Vrijedna donacija iz Njemačke 

Posebne zahvalnice uručene su gostima iz Njemačke koji su DVD-u Leprovica uručili vrijednu donaciju rabljene, a li potpuno funkcionalne vatrogasne opreme, kao i jedan dio nove za potrebe treniranja dječjih ekipa. Radi se o donaciji vatrogasnih cijevi,radnih alata, zaštitne opreme te vatrogasnih pumpi – puni utovar kamiona koji je prikupljen tijekom proteklih mjeseci od 15 njemačkih vatrogasnih društava iz Gornje Bavarske. Ovu hvalevrijednu akciju pokrenuo je mladi, nekadašnji član DVD-a Leprovice, Vedran Husarić, koji je kao zaposlenik Ambulanz Rosenheim e.V. pokrenuo akciju unutar tvrtke. Vrijednu donaciju iz Njemačke dopremili su Husarić i njegovi kolege iz Ambulanz Rosenheim e.V. – privatnog društva koje obavlja djelatnost hitne pomoći, medicinskog osiguranja te obrane od katastrofa. Zahvaljujući na gostoprimstvu proteklih nekoliko dana, kao i na uspješno realiziranoj akciji izrazili su zadovoljstvo što je ovime napravljen temelj za buduće suradnje. Predsjednik Štefinovec u znak zahvale na vrijednoj donaciji koja će zasigurno puno pomoći u radu članova DVD-a Leprovica, kao i u zajednički je s gradonačelnikom Dugog Sela Panianom u u dvorištu Vatrogasnog doma zasadio stablo lipe.

U sklopu prigodnog obilježavanja jubileja održan je i nastup Želimira Novaka koji je na kajkavskom narječju na duhoviti način ispripovijedao povijest ovog društva, a i odnose Leprovice i Ostrne.

Nakon svečanog dijela uslijedila je vatrogasna zabava s vatrogasnim natjecanjima, uz bogatu ponudu jela i pića te zabavni program.

 

leprovica_10.JPG leprovica_11.JPG leprovica_12.JPG leprovica_13.JPG leprovica_14.JPG leprovica_15.JPG leprovica_16.JPG leprovica_17.JPG leprovica_18.JPG leprovica_19.JPG leprovica_20.JPG leprovica_21.JPG leprovica_22.JPG leprovica_23.JPG leprovica_24.JPG leprovica_25.JPG leprovica_26.JPG leprovica_27.JPG leprovica_28.JPG leprovica_29.JPG leprovica_3.JPG leprovica_30.JPG leprovica_31.JPG leprovica_32.JPG leprovica_33.JPG leprovica_34.JPG leprovica_35.JPG leprovica_36.JPG leprovica_37.JPG leprovica_38.JPG leprovica_39.JPG leprovica_4.JPG leprovica_40.JPG leprovica_41.JPG leprovica_42.JPG leprovica_43.JPG leprovica_44.JPG leprovica_5.JPG leprovica_6.JPG leprovica_7.JPG leprovica_8.JPG leprovica_9.JPG  Skip to content