Grad Dugo Selo po prvi puta dobio peticu za transparentnost proračuna

Institut za javne financije objavio je razinu transparentnosti proračuna županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj u periodu od studenog 2018. godine do ožujka 2019. godine. Obuhvaćeno je svih 20 županija, 128 gradova i 428 općina, odnosno svih 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj. Najvišom ocjenom, peticom, ocijenjen je Grad Dugo Selo. Transparentni proračuni omogućuju uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu, pa građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga, na povećanje odgovornosti lokalnih vlasti i smanjenje mogućnosti za korupciju.

D.Dragičević

„Prvi put je Grad Dugo Selo ocijenjen najvišom ocjenom – peticom. Prosjek u cijeloj Republici Hrvatskoj je nešto ispod 4, odnosno 3,9/5. Svi elementi koji se mjere po zakonu o proračunu i zakonu o pravu na pristup informacijama kao i po preporukama Ministarstva financija prilikom donošenja proračuna. Svi ti kriteriji su ispunjeni i zato je dobivena ova visoka ocjena. Mjeri se godišnji izvještaj, izglasani proračun, polugodišnji izvještaj, prijedlog proračuna te proračunski vodič. U 2015. godini Grad je imao ocjenu 3, ista ocjena bila je u 2016. godini, u 2017. godini niža 2, da bi u 2018. dobili 5. To je dokaz transparentnosti našeg proračuna i našeg rada, da građani imaju uvid u sve i da sve što se događa u gradskoj upravi bude javno dostupno. Sve je javno i transparentno te svima dostupno, a to nam je i bio cilj“, rekao je Dean Dragičević, pročelnik Odjela za financije i gospodarstvo Grada Dugog Sela.

 

Proračunsku transparentnost lokalnih jedinica Institut za javne financije mjerio je brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na njihovim službenim mrežnim stranicama, a to su u ovom ciklusu: izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2017., izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2018., prijedlog proračuna za 2019., izglasani proračun za 2019. i proračunski vodič za građane za 2019. Željela se utvrditi količina i pravovremenost objave analiziranih proračunskih dokumenata na službenim mrežnim stranicama lokalnih jedinica. U usporedbi županija, gradova i općina, županije su ostvarile najveću prosječnu transparentnost što znači da su od mogućih pet u prosjeku objavile 4,9 proračunska dokumenta. Čak 17 županija objavilo je svih pet dokumenata, dok su tri županije objavile po četiri dokumenta. Zagrebačka županija četvrtu je godinu primila ovo priznanje za najvišu razinu transparentnosti, a od njenih gradova uz Dugo Selo, peticu imaju  i Samobor, Zelina i Jastrebarsko. Prosječna transparentnost gradova je niža od županijske (prosjek 4,3), a samo je 65 od 128 gradova objavilo svih pet dokumenata. Prosječna transparentnost općina i dalje zaostaje (3,8). Niti jedan dokument nije objavilo 15 općina.

Kako bi dobiveni rezultati bili što dostupniji i pregledniji, Institut je objavio interaktivnu kartu koja prikazuje stanje u svim županijama, gradovima i općinama. Detaljna analiza istraživanja objavljena je u newsletteru Proračunska transparentnost županija, gradova i općina: studeni 2018. – ožujak 2019.Skip to content