Gradonačelnik Panian posjetio Sibić i dugoselske Hrvatske vitezove volontere Sabirnog centra građevinskog materijala i hrane

Dugoselski volonteri Udruge Hrvatski vitezovi kao i njihove kolege članovi Hrvatskih vitezova Rugvica i Brckovljani ovih dana nalaze se na području Banovine, u selu Sibić gdje pomažu u organizaciji Sabirnog centra građevinskog materijala i hrane.

Sibić i susjedno selo Strašnik nedaleko od Petrinje epicentri su dva najrazornija potresa koji su pogodili ovo područje, a posljedice istih vidljive su na svakom koraku. Gotovo sve kuće nakon izvida statičara imaju crvenu markaciju – neuporabljivo. Stanovništvo koje nije hitjelo napustiti svoje domove, ponajviše zbog stoke o kojoj brinu, kao što stado krava koje timari i muze Kata Likević, borave u kamp kućicama koje su smjestili u svoja dvorišta. Svaka kampica prekrivena je ceradama, za svaki slučaj da ne bi propuštale. Srećemo dvije starije žene koje su krenule prema Sabirnom centru na početku sela. Vele: „Idemo vidjeti jel imaju kakve tople jakne ili kapute. Sve nam je u kućama ostalo.“ U kućama su im ostale i mnoge druge stvari. Život se zamrznuo u trenutku, o čemu svjedoči još okićen bor koji kroz proviruje kroz otvore razbijenog zida ili božićna pšenica koja se zeleni na podu kuće koja se užurbano napustila. Mnoge od tih kuća su obnovljene nakon Domovinskog rata, no ovaj potres nisu preživjele.

Ljudima koji su ostali na svojim imanjima ovog sela, ali i mnogih drugih na području grada Petrinje, Gline nastoje pomoći upravo dugoselski članovi Udruge Hrvatski vitezovi. Predsjednik dugoselskih Hrvatskih vitezova Damir Mesić ističe kako su neki od članovi momentalno nakon prvog potresa došli na teren pomoći. „Pokrenuli smo humanitarnu akciju s Gradom Dugim Selom, a nadaju se i suradnji s općinama Rugvica i Brckovljani. Centar Sibić djeluje na cjelokupnom području gradova Petrinje i Gline i funkcionira kao centar za distribuciju građevinskog materijala, ali i kao centar za kuhinju sa distribucijom kuhanih obroka za volontere i lokalno stanovništvo. Dnevno kuha se oko 600 porcija jela. Ovdje je potrebna naša prisutnost mjesecima. Ne radi se samo o tome trebali li poslati deke, hranu, odjeću; ljudima je potreban adekvatan stambeni prostor. Oni ne mogu živjeti u par kvadrata kampice. Još uvijek struja nije u funkciji i grijalice koliko god da ih ima, ne mogu grijati. Sanitarni čvorovi nisu riješeni. Potrebno je pomoći još dugo, dugo ovim ljudima, oni moraju znati da nisu zaboravljeni i da je Hrvatska uz njih“; kazao nam je predsjednik dugoselskih HR vitezova Mesić.

Također navodi kako su u Centru vitezovi organizirali kamp za svoje volontere, članove gdje u šatoru boravi trenutno oko 20-ak njih. „Planiramo riješiti montažni objekt za smještaj volontera kako bi i u narednom razdoblju pristizali novi volonteri. Oni su nam potrebni. Isto tako za adekvatno funkcioniranje kuhinje potrebne su nam namirnice, ali i volonteri koji imaju znanje o kuhanju za velike količine“, poručuje Mesić.

Centar u Sibić posjetio je gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian i predstavnica gradskog Upravnog odjela za prostorno uređenje Grada Dugog Sela Jadranka Robić obišavši ujedno i cjelokupno potresom pogođeno područje.

„Planiramo dogovoriti detalje o potrebama na terenu, posebice građevinskog materijala koji će biti sukcesivno dostavljan u Centar, a za obnovu objekata i kuća lokalnog stanovništva. Centar je lociran izvan grada Petrinje kako bi se olakšala distribucija nužne pomoći i opreme manjim selima, koja su isto, ako ne i puno više pogođena ovim potresima. Na taj način moći će se pratiti tijek distribucije pomoći, kao i dostavljanje isključivo onima kojima je pomoć namijenjena. Grad je prethodno uplatio za pomoć stanovništvu naselja Majur po 12.500 kuna svim tvrtkama na području Grada koje prodaju građevinski materijal kako bi isti. Kupili smo 20 grijalica za grad Sisak. Ukupno 70.000 kuna, a uskoro otvaramo račun pomoći za obnovu jedne kuće na potresom pogođenom području. Inače ovim putem zahvaljujem se svim privatnim tvrtkama s područja grada, oko dvadesetak njih, koje su izravno pomogle cjelokupno pogođeno područje potresom i koje i dalje pomažu na svoj način“, poručio je gradonačelnik Panian.

Galeriju fotografija možete pogledati na sljedećoj poveznici.Skip to content