Jeste li primijetili prve vjesnike proljeća?

Najpoznatije proljetnice na području Zagrebačke županije su: visibabe, proljetni drijemovci (zvončić), šafrani, jaglaci, kockavice, šumarice, navode se ove zaštićene vrste u priopćenju JU Zeleni prsten Zagrebačke županije.

Svake godine, pojavom prvih zraka sunca, razveseli nas vidjeti poneki cvijet „ušuškan“ između snježnog pokrivača ili prošlogodišnjeg lišća. Dok druge biljke još spavaju proljetnice svojim cvatom najavljuju novu vegetacijsku sezonu, buđenje prirode, a svojom ljepotom najavljuju raskoš koja će se dogoditi u prirodi u narednim mjesecima. Iako proljeće kalendarski počinje kasnije prvi cvjetovi pojavljuju se puno ranije. Zbog toga se proljetnice i nazivaju vjesnicima proljeća. Najpoznatije proljetnice na području Zagrebačke županije su; visibabe, proljetni drijemovci (zvončić), šafrani, jaglaci, kockavice, šumarice.

Visibaba je najranija i najrasprostranjenija proljetnica, cvjeta već pod snijegom. Danas je poznato preko 20 različitih vrsta visibaba. Naše, obične visibabe uglavnom nastanjuje listopadne, svijetle šume, ali dolazi i u mješovitim šumama te livadama.  Šafran ne uspijeva u sjeni, voli svijetle prozračne šume i proplanke, cvijet se ujutro otvara a navečer zatvara. Jaglac raste na livadama sunčanih i suhih staništa, među grmljem, na obroncima i rubovima svijetlih, listopadnih šuma. Kockavica je naziv dobila po vrlo upečatljivom izgledu, specifičnom kockastom uzorku na listovima cvijeća. Otrovna je i njena staništa su mahom uništena pa je stoga strogo zaštićena.

Proljetnice ne predstavljaju samo lijepo cvijeće već su i simbol proljeća, buđenja i novog života. One su utkane u naše običaje i kulturu, možda čak i više od drugih biljka. Svoju su upotrebu pronašle u mnogim čovjekovim djelatnostima, pa se tako korist u medicinske svrhe, u kulinarstvu, proizvodnji parfema, cvjećarstvu. Postoje brojne priče, legende i mitovi o njima.

Proljetnice su zaštićena vrsta, glavni uzrok ugroženosti je sakupljanje u prevelikim količinama, krčenje šuma, nestanak oprašivača (pčela, bumbara) kao i zarastanje travnjaka. Branjem nadzemnih dijelova (cvjetova) zaštićenih proljetnica za osobne potrebe one se posebno ne ugrožavaju, ali se uništava ljepota prirode, a ostalim posjetiteljima prirode onemogućuje uživanje u njima. S druge strane, sakupljanje cijelih biljaka dovodi do njihovog trajnog uklanjanja sa staništa čime se značajno utječe na veličinu njihovih prirodnih populacija. Zbog toga se prije svakog branja proljetnica ili kupovina njihovih buketića zapitajte da li zaista ove vjesnike proljeća želite držati samo nekoliko dana u vazi, ili želite uživate u njima u prirodi svake godine.Skip to content