Search
Close this search box.

KUD „Preporod“ dobio 344.000 kuna bespovratnih sredstava od Ministarstva kulture: Jedan od projekata „Digitalizacija Dvorane Preporod“

Objavljeni su rezultati Javnog poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi RH za 2020. godinu koji je bio raspisan od strane Ministarstva kulture RH u jesen 2019. godine. KUD „Preporod“ prijavio je više projekata na Javni poziv, među kojima je i projekt „Digitalizacija Dvorane Preporod“, koji je ovih dana i odobren, tako da je ostvarena bespovratna potpora u iznosu od 300.000,00 kuna za nabavku digitalne opreme (kino projektor, procesor, scenska i tonska oprema). Osim projekta Digitalizacije, KUD „Preporod“ dobio je bespovratna sredstva za 21. Smotru narodnog stvaralaštva u iznosu od 25.000,00 kn; otkup posavskih nošnji u iznosu od 9.000,00 kn te popravak instrumenata u iznosu od 10.000,00 kn. Ukupno do sada odobrena sredstva KUD-u od strane Ministarstva kulture RH za 2020. godinu iznose 344.000,00 kuna.

Digitalizacijom Dvorane Preporod omogućit će se prikazivanje digitalnih filmskih kopija koje daju, uz vrhunsku sliku i zvuk relativno jednostavnu i jeftinu distribuciju, te će se na taj način stvoriti i prilika za više programske fleksibilnosti u radu. To znači da će biti omogućene kino projekcije istovremeno s ostalim prikazivačima, pa će se moći osigurati najnovije filmske naslove i time raznolik i bogat program.

„Dobit ćemo vrhunsku, najmoderniju opremu koja se može nadograđivati i koja daje puno mogućnosti , naglasio je Mario Mlinarek, predsjednik KUD-a Preporod i voditelj projekta, napomenuvši kako počinje novi period načina rada za kino u našem gradu, s aktualnim, raznovrsnim i bogatim programom, kvalitetnijom slikom i zvukom. Dugoročni ciljevi projekta su revitalizacija kina u gradu Dugom Selu, atraktivnost i raznovrsnost kulturne ponude, povećanje posjećenosti kina i gledanosti filmova, aktivno i kontinuirano djelovanje kinoprikazivača, jačanje nezavisne kinoprikazivačke mreže u Hrvatskoj, promocija, distribucija i prikazivanje europskog, hrvatskog i svjetskog nezavisnog filma, zastupljenost različitih filmskih formata, program edukacije i projekcije filmova za djecu i mlade, prikazivanje baštinskih filmova, videoprijenosi opereta, baletnih predstava, koncerata i drugih kulturnih događanja, aktivno djelovanje kinoprikazivača u promociji i popularizaciji filmske djelatnosti.

Digitalizacija kina omogućit će redovne programske aktivnosti kina, kao i programe kulturnog amaterizma i stvaralaštva te druge manifestacije koje će svakako obogatiti kulturno-zabavni život i omogućiti zadovoljavanje kulturnih potreba građana grada Dugog Sela, kao i susjednih gradova i općina te podizanje kulturne ponude grada u cjelini.

Nositelj programskih kinematografskih aktivnosti bit će Pučko otvoreno učilište Dugo Selo. „ O ovome se već razmišljalo, s obzirom da je jedna od prijavljenih djelatnosti POU-a Dugo Selo i prikazivanje filmova. Kako nemamo svoju dvoranu i opremu ovo je idealno partnerstvo s KUD-om „Preporod“ s kojim i inače odlično surađujemo na brojnim drugim projektima kulture i umjetnosti“, rekao je ravnatelj POU-a Nenad Haleuš Mali.

Od 2012.-2017. godine KUD „Preporod“ je u sklopu investicijskih potpora Ministarstva kulture RH dobio bespovratna sredstva u ukupnom iznosu 850.000,00 kn.

Zadovoljstvo rezultatima Natječaja i time to je Ministarstvo kulture prepoznalo potrebe KUD-a „Preporod“ izrazio je i gradonačelnik Nenad Panian.

„Neizostavna je potpora Grada Dugog Sela koji svojim aktivnostima potiče udruge da apliciraju na razne Natječaje i osiguravaju dodatna sredstva za svoj rad i jačaju organizaciju civilnog društva. Bitno je reći  da će Dvorana Preporod  ugradnjom nove opreme kvalitetnije služiti ne samo za prikazivanje filmova, nego  i za promocije i druge događaje, pa su na ovaj način naš Grad i naši Preporodaši dobili ne samo vrhunsku kinouslugu, nego i  multidisciplinarnu dvoranu“, rekao je gradonačelnik Panian dodavši kako kultura nikad nije bila dostupnija, a polaznika je sve manje. „Kako bismo promijenili poglede na kulturu, kako na odlazak na predstave tako i na odlazak u kino, potrebno je mijenjati društvo. Digitalizacijom kina i mogućnošću prikazivanja aktualnih i svevremenskih filmova, kino postaje jak i utjecajan medij na razvitak društva, širenje poznanstva i iskustva. Digitalizacijom, Dvorana Preporod postaje mjesto okupljanja ljudi raznih godišta, što doprinosi razvoju društva i njegovom napretku, a tu je naglasak ovog projekta. Činjenica da je Preporod dobio maksimalnu moguću potporu ide u prilog tome da je projekt kvalitetno pripremljen i da su u Ministarstvu prepoznali potrebu ulaganja u sadržaj koji će našim sugrađanima omogućiti iste uvjete gledanja filmova kao i u najopremljenijim kino-dvoranama širom Hrvatske. Grad Dugo Selo uključit će se s u osiguranju potrebnog dodatnog iznosa za realizaciju projekta ako će biti potrebno“, istaknuo je gradonačelnik.

„Grad Dugo Selo financijski je pratio sve investicijske projekte na Dvorani Preporod tijekom proteklih godina, te se nadamo da će i ovaj popratiti sukladno potrebnim sredstvima. Moramo napomenuti da je KUD „Preporod“, uz POU Dugo Selo, partner Gradu u sklopu EU projekta „Radost življenja“- Umjetnost i kultura 54+, u kojem smo se pokazali kao odlični i kvalitetni partneri“, kazao je predsjednik KUD-a Mario Mlinarek. Nada se kako će publika prepoznati novi projekt i uživati u sedmoj umjetnosti.

A kako je bilo nekad možete pročitati u našem tekstu o povijesti kinematografa u Dugom Selu na https://www.dugoselska-kronika.hr/index.php/dugoselska-teka/317-kratka-povijest-dugoselskih-kinematografa-prva-predstava-kinematografa-preporod-davne-1952-godine

Podjeli vijest

Nedavno objavljeno

Skip to content