Nacionalni stožer civilne zaštite donio nove mjere

Ograničavaju se privatna okupljanja, mise i ostale crkvene aktivnosti opuštaju se na Badnjak i Božić. Uvodi se zabrana napuštanja županije u kojoj netko ima prebivalište ili boravište, a ova odluka se ne odnosi na kretanje između Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Unatoč pozitivnim trendovima, popuštanje mjera ne može biti opcija, istaknuo je na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite ministar Davor Božinović. Početak cijepljenja je velika stvar, nadodaje, ali je to samo početak procesa koji će protegnuti kroz cijelu godinu.

– Ako budemo učinkoviti moći ćemo odahnuti do prve polovice sljedeće godine. Ta učinkovitost podrazumijeva kombinaciju restrikcija, cijepljenja i popuštanja, a koje će ovisiti o trendovima epidemije.

Iz tog razloga, Stožer je donio nekoliko odluka koje će pokriti razdoblje od 21. prosinca do 10. siječnja.

Jedna od njih bila je produljenje školskih praznika do 18. siječnja čime se nastoji rastereti cirkulacija ljudi prije svega u javnom prijevozu, dok su na inicijativu Vlade predstavnici HUP-a, HGK-a, HOK-a i sindikalnih središnjica pristali pozvati svoje članstvo da u razdoblju od 23. prosinca do 8. siječnja omoguće djelatnicima korištenje godišnjeg odmora.

Nadalje, blagdanski paket nastavlja dosadašnju odluku o nužnim epidemiološkim mjerama koje istječu 21. prosinca s korekcijama prema kojima na privatnim okupljanjima i svečanosti može biti prisutno najviše 10 osoba iz najviše dva različita kućanstva, tu je i preporuka da se misna slavlja i dalje prenose putem radio i TV programa, osim 24. i 25. prosinca. Također, na profesionalnim umjetničkim izvedbama i programima, kino projekcijama i izložbama ograničava se broj prisutnih na temelju veličine prostora i to tako da na svaku osobu mora biti sedam četvornih metara neto površine.

Četvrta novina je zabrana napuštanja županije u kojoj osoba ima prebivalište ili boravište. Zabrana se ne odnosi na osoblje koje je nužno za održavanje prometa i opskrbu, na dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova, sanitetskog materijala, održavanje komunalnih djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, zaštitarske službe, novinare, pacijente koji zahtijevaju medicinsku skrb, putovanja ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće, žurne službe koje sudjeluju u sprječavanju bolesti i diplomatske službe.

– Prilikom ulaska i izlaska s područja pojedine županije obvezno je pridržavati se mjera fizičkog distanciranja, ne zadržavati se nepotrebno na javnim prostorima, posjedovati iskaznicu ili drugu identifikacijsku ispravu kojom se može dokazati pripadnost jednoj od navedenih kategorija ili valjanu propusnicu izdanu kroz sustav ePropusnice, objasnio je Božinović.

Propusnice izdaju županijski stožeri prema mjestu prebivališta ili stalnog boravišta te Ravnateljstvo civilne zaštite, iznimno ako se radi o opravdanim slučajevima koji nisu predviđeni kategorijama. Također, odluka se ne odnosi na kretanje između Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

– Zabrane iz ove odluke određuju se u trajanju do 8. siječnja 2021. godine. Odluka je s vremenski ograničenim trajanjem i ne produžuje se ukoliko to ne bude neophodno zbog epidemiološke situacije, nadodao je ministar.

– Ovo je odluka kojom se zabranjuju putovanja izvan matične županije, a propusnice služe samo da se njima omogući putovanje za neodgodive slučajeve i službe koje su važne za funkcioniranje države i društva. Poanta je da građanima damo dodatnu poruku da se suzdrže od putovanja, proslava i druženja te da se strpe od kontakata bez kojih se može, kako bismo bili u poziciji jedni drugima poželjeti svako dobro za neke buduće blagdane, zaključio je Božinović.

Više o novim mjeramaSkip to content