Nova predsjednica Županijskog vijeća učenika škola Zagrebačke županije Ema Beganović: „COVID situacija od nas traži prilagodbu sviju nas, i mi kao pojedinci, ali i zajednica ne trebamo odustati od svojih ciljeva“

Ema Beganović, izvrsna srednjoškolka V. gimnazije i usporedo uspješna učenica Srednje glazbene škole Dugo Selo proteklog tjedna je izabrana za predsjednicu Županijskog vijeća učenika škola s područja Zagrebačke županije.

Veliki je to uspjeh 16-godišnje Dugoselke koja će tijekom sljedećeg dvogodišnjeg mandata zastupati interese i prava županijskih učenika i u Nacionalnom vijeću učenika Republike Hrvatske. Kako smo doznali od njezinih ponosnih roditelja Lidije i Edina Beganovića, njihovu kći je kao kandidatkinju predložila Glazbena škola Dugo Selo, na čelu s ravnateljem dr.sc. Dariom Cebićem, a samim izborom za predsjednicu svi su podjednako iznenađeni, ali nadasve zadovoljni i sretni. Tim više što je svega dan ranije Ema i službenim sklapanjem ugovora postala jednom od ovogodišnjih stipendistica Grada Dugog Sela. Ovaj dvostruki uspjeh bio je povod za razgovor s Emom – mladom i talentiranom te vrlo vrijednom i ambicioznom djevojkom kojom se može ponositi ne samo njena obitelj već i naš grad. Ona nam je kroz razgovor otkrila neke svoje ciljeve koje će pokušati ostvariti ne bi li tako doprinijela boljitku županijskih učenika, kao i probleme s kojima se oni najčešće susreću.

  1. Ema, možeš li se za naše čitatelje pobliže predstaviti?

Ja sam Ema Beganović i imam 16 godina te živim u Dugom Selu. U Zagrebu pohađam Petu gimnaziju, a ovdje Srednju glazbenu školu Dugo Selo. Živim s roditeljima i mlađim bratom, konstantno okružena atmosferom našeg prijateljski raspoloženog grada.

  1. Što za tebe znači imenovanje predsjednicom Županijskog vijeća učenika škola s područja Zagrebačke županije?

Samo imenovanje smatram obavezom prema učenicima koje predstavljam i gledam na to kao mogućnost ukazivanja na moguće probleme i rješavanja istih.

  1. Koje su tvoje zadaće i ciljevi u sljedećem dvogodišnjem razdoblju?

Glavne zadaće su braniti prava i interes učenika, predlagati mjere poboljšanja uvjeta rada u školama, poticati suradnju i inicijativu među učenicima, promicati sportski duh, poticati borbu protiv ovisnosti i razvijati demokratski duh u učenicima.

  1. Koji su, prema tvom mišljenju, najveći problemi županijskih učenika koje je potrebno rješavati?

Smatram kako bih svaki učenik trebao dobiti besplatne udžbenike. Isto tako, individualni pristup učenicima mogao bi dovesti do boljeg usmjerenja učenika, što je s obzirom na trenutne brojeve učenika u razrednim odjelima opterećenje za obrazovni sustav.

  1. Kao predsjednica Županijskog vijeća ulaziš automatski u Nacionalno vijeće učenika RH te ćeš zastupati interese i prava županijskih učenika – na što ćeš najviše staviti naglasak u svom radu?

Uz prethodno navedeno, diskriminaciju i netoleranciju potrebno je u potpunosti ukloniti iz školskih hodnika i dvorišta u cilju ugodne atmosfere za rad i razvijanje. Također, voljela bih staviti naglasak na činjenicu da je potrebno proširiti komunikaciju među školama različitih županija jer postoje učenici istih interesa i strasti, no daljina i nepovezanost ih odmiče od suradnje i samim time postizanja boljih rezultata.

  1. Na koji je način globalna pandemija COVID-19 utjecala na kvalitetu obrazovnog sustava učenika? Što je potrebno mijenjati po tvom mišljenju?

Po mom mišljenju, potrebno je provesti neke mjere kojim će svi učenici na nacionalnoj razini imati jednake uvjete rada na online nastavi.

  1. S obzirom da si naša sugrađanka i u Dugom Selu si završila osnovnu školu, Osnovnu glazbenu školu te trenutno pohađaš i Srednju glazbenu školu Dugo Selo, prema tvom iskustvu koji su eventualni izazovi i pitanja s kojima se učenici našeg grada susreću, a koje bi kroz svoj mandat rado željela riješiti?

Vjerujem kako su se mnogi učenici Dugog Sela susreli sa činjenicom da manjka otvorenog i zatvorenog prostora za aktivnosti učenika i za bavljenje manje atraktivnim sportskim aktivnostima.

  1. Nedavno si proglašena jednom od stipendistica Grada Dugog Sela. Koji su tvoji dojmovi i što za tebe ta stipendija znači?

Za mene je ova stipendija zapravo poticaj i razlog više da pokažem svoj maksimum. Dokaz je zapravo i meni, a i idućim generacijama da se trud cijeni i poštuje.

  1. Koji su tvoji planovi i ambicije za budućnost? Kako ju vidiš?

S obzirom na trenutnu situaciju, bitno je fokusirati se na trenutnu situaciju i u „novom normalnom“ postići što bolje rezultate koji nas mogu odvesti do željenog cilja. Uzimajući u obzir moje paralelno glazbeno obrazovanje uz opće, nisam u potpunosti još odlučna u kojem pravcu ću krenuti, no neke ideje imam. Imam sklonosti prema STEM predmetima, ali isto tako i ljubav prema glazbenoj umjetnosti što bi moglo utjecati na moj odabir daljnjeg školovanja.

  1. I za kraj, tvoja poruka učenicima koje ćeš odsada zastupati?

Prvo bih zamolila učenike koje zastupam da komuniciraju međusobno i sa mnom, raspravljaju o mogućim problemima te traže od nas izabranih da ih zastupamo i pomažemo u rješavanju problema. Trenutno se nalazimo u poprilično teškim vremenima i zbog smanjenja fizičkog kontakta među ljudima potrebno je održati međusobnu komunikaciju na sve moguće načine. COVID situacija od nas traži prilagodbu sviju nas, i mi kao pojedinci, ali i zajednica ne trebamo odustati od svojih ciljeva.

Intervjuirala: Iva Grgić OzimecSkip to content