Novi prostori za rad Crvenog križa: SVEČANOST U ZAJEDNIŠTVU

Velika „obitelj aktivista i humanista“ obilježena crvenim križem, simbolom dobrote, okupila se na svečanosti otvorenje novih prostora u Ulici Druge gardijske brigade „Gromovi“ na broju 3, u Dugom Selu. Okupljene su srdačno i sa zahvalnošću pozdravili Josip Svibovec, predsjednik i ravnateljica Gradskog društva Gordana Kocaj, koja je pokretačka snaga humanitarnih i društvenih aktivnosti još od ratnih godina. Povijesni zapisi bilježe aktivnost Crvenog križa u Dugom Selu još od sredine 19. stoljeća, kada je Društvom predsjedala Felicija Drašković. Ova Općinska organizacija osnovana je 1946. godine, a tijek potonjih brojnih aktivnosti iznijela je dugogodišnja tajnica Dragica Pjevac, koja je tu dužnost obavljala do 1992. godine. O uspješnom radu dugoselskoga Društva govorio je i nekadašnji predsjednik Vjekoslav Cvijanović naglasivši mnoge aktivnosti na unapređenju zdravlja. Pomoć potrebitima u različitim situacijama, humanost, osposobljavanje, dobrovoljno darivanje krvi, služba traženja i druge brojne vidove djelovanja spominjali su gotovo svi govornici. Nisu izostajale niti riječi zahvale nebrojenim aktivistima, darivateljima krvi, donatorima potrepština i drugima koji su pomagali u radu, posebice u osiguranju uvjeta kao što je novi, veliki i funkcionalni prostor za rad. Osim spomenutih aktivnosti u prostoru će se otvoriti socijalna samoposluga, posudionica igračaka i ortopedskih pomagala.
Brojni uzvanici na svečanosti nisu suzdržavali oduševljenje prostorom koji otvara nove proširene mogućnosti u djelovanju, na čemu su redom čestitali. Uz čestitke svima se zahvalio dugoselski gradonačelnik Nenad Panian istaknuvši kako „Crveni križ znači –pomoć“. Stoga je pozvao na edukaciju i pomaganje drugima. Zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak uz sve pohvale zaželjela je uspjeh u predstojeći projektima, a ravnateljica Županijskog Crvenog križa Andrea Silvia Hotujac zdušno je zahvalila svim volonterima.
Velike riječi potpore okupljenima je uputio predsjednik Hrvatskog crvenog križa prim. dr Josip Jelić, kazavši kako je otvorenje novih prostora za rad dugoselskog Društva – tema dana. Jelić je istaknuo fascinantnu snagu aktivista koji postižu uspjehe snagom dobrote. Župnik Slavko Kresonja riječima je molitve u zajedništvu s okupljenima, blagoslovio novi prostor za dobra djela.
Svečanost su uljepšali glazbeni trenuci: pjesma Preporodovih koledarica i sviranje Jelene Rašo, Marije Klare Grlić i Marka Majića koji pohađaju Glazbenu školu Dugo Selo. Članovi KUD- Preporod i KUD-a Rodna gruda iz Dugog Sela također su pridonijeli svečanosti otvorenja prostora u kojem će Crveni križ djelovati još učinkovitije.Skip to content