Search
Close this search box.

O strategiji DUGO SELO PAMETNI GRAD: Digitalizacija, podaci, platforma

Izrada strategije „Dugo Selo pametni grad“ povjerena je tvrtki „Infodom“ , tako se vlasnik tvrtke prof. dr. sc. Slavko Vidović sa suradnicama na tom projektnom zadatku, sastao s predstavnicima Grada i gradskih ustanova 2. ožujka u Dugom Selu. On je teoretski izložio sastavnice i ciljeve projektnog zadatka za sustavnu digitalnu transformaciju kojom bi se unutar grada trebao osigurati pametan način pružanja kvalitetnih usluga. Cijeli projekt podrazumijeva korištenje novih tehnologija koje su sve pametnije, učinkovitije i sve jeftinije. Stalna suradnja i komunikacija s građanima temelj je sustava, odvija se dvosmjerno i horizontalno a nikako vertikalno. Iz te suradnje proizlaze inicijative, ideje i inovacije koje će se implementirati u sustav. U tom procesu građani, poduzetnici i drugi mogu biti besplatni konzultanti koji će potaknuti inteligenciju usluga. Ovaj je proces bitka za podatke koji tvore znanje i moć buduće jedinstvene platforma .
Ustroj ureda za pametni grad s kapacitetom znanja, informacija i dokumenata kao temelja za usluge, ima veliki značaj za cijeli projekt, naglašeno je u izlaganju.
Prve povratne informacije javnosti o projektu pristigle su putem anketnih upitnika koje je ispunilo samo 86 građana. Obradom podataka s relativno malog uzorka vidi se kako je većina ispitanika upoznata sa strategijom, prihvaća projekt pametnoga grada te koristi društvene mreže u komuniciranju. Već broj ispitanih očekuje učinkovitije gradske usluge, upoznati su sa sadržajem gradskoga proračuna te vide mogućnosti u financiranju iz EU fondova. Građani su još istakli potrebu za poboljšanje prometa i veću sigurnost u prometu te očitovali želju za korištenje bicikla uz poboljšane uvjete. Proizvodnja, zapošljavanje, uređenje naselja također su kao potreba istaknuti u odgovorima, a očitovano je i zadovoljstvo uvjetima za miran život te sportskim i kulturnim događanjima.
Dobiveni podaci, unatoč malobrojnim učešćem građana, poslužit će u izradi projektnog zadatke. Izrađivači projekta dopunit će polazišne osnove s podacima iz intervjua koje ponaosob provode s gradskim dužnosnicima i predstavnicima ustanova kao značajnim subjektima u razvoju grada.

Podjeli vijest

Nedavno objavljeno

Skip to content