Obilježen Europski tjedan vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju u Srednjoj školi Dugo Selo

Srednja škola Dugo Selo priključila se inicijativi Europske komisije za promicanje strukovnog obrazovanja diljem Europe organiziravši za dugoselske osnovnoškolce Europski tjedan vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju, koji se obilježava i na razini Europske unije. Radi se o novoj inicijativi Europske komisije za promicanje strukovnog obrazovanja diljem Europe, sa ciljem povećanja atraktivnosti strukovnog obrazovanja te promocije primjera dobre prakse i inovacija u sustavu strukovnog obrazovanja.

Aktivnosti koje Srednja škola Dugo Selo provodi tijekom Europskog tjedna organizirane su za ciljanu skupinu osmaša i sedmaša u vidu interaktivnih radionica, a  kako smo doznali od ravnateljice Srednje škole Dugo Selo Darinke Svetec, radionice su osmišljene za frizere, za ekonomiste, zatim u u sektoru elektrotehnike i računarstva radionica robotike, te radionica za sektor strojarstva, za vodoinstalatere. Radionice su vodili profesori, stručni kadar dugoselske Srednje škole, a obuhvatile su teorijski, kao i praktično-kreativni dio. S obzirom da su organizirane po prvi puta, na radionicama sudjeluju samo učenici Osnovne škole Josipa Zorića i OŠ Ivana Benkovića, iz svake škole po 20 učenika, dok je tendencija da sljedeće godine uključe i razrede iz škola s područja Općine Rugvica i Brckovljani.

Ravnateljica dodaje kako se slične programe Škola provodi i u sklopu Tjedna cjeloživotnog učenja u rujnu, kao i uz Dan otvorenih vrata u travnju kada se mogu doznati sve informacije o strukovnim smjerovima, s time da je spomenuta inicijativa EK za promicanje strukovnog obrazovanja usredotočena na vještine stečene u strukovnom obrazovanju, kako bi se potaknule učenike na odlučivanje za takve srednjoškolske smjerove.

Podsjećamo, Srednja škola Dugo Selo od programa strukovnog obrazovanja ima četverogodišnje smjerove tehničara za računalstvo i ekonomista te trogodišnje – frizera, instalatera grijanja i klimatizacije, plinoinstalatera, vodoinstalatera, automehaničara, elektromehaničara i elektroinstalatera. Najveći interes prilikom upisa redovito je za tehničara za računalstvo, dok kod trogodišnjih smjerova je najzanimljiviji smjer frizera.Skip to content