Odbor za društvene djelatnosti o povećanju kapaciteta za vrtićku djecu

Odbor za društvene djelatnosti, pod predsjedavanjem Romane Pejčić, dao je pozitivna mišljenja na prijedloge Odluke o izmjeni i dopuni Rješenja o osnivanju Dječjeg vrtića u Dugom Selu te Odluke o uvjetima i načinu sufinanciranja djelatnosti dadilja. Kako je pojasnio pročelnik odjela za pravne poslove i društvene djelatnosti Boris Savić ovime se razvija kvaliteta predškolskog odgoja.

Kako se čulo, kod prve točke o osnivanju DV-a, radi se o dvije nove skupine matičnog objekta DV Dugo Selo – jasličkoj te vrtićkoj skupini. Na objektu u Starčevićevoj građevinski radovi su u tijeku, slijedi uporabna dozvola. Inače je vrlo malo objekata na području grada koji zadovoljavaju sve potrebne standarde, naglasio je pročelnik. Također, novi vrtić Ostrni donijet će nove kapacitete i visok standard kojem grad teži.

Što se tiče uvjeta i sufinanciranja dadilja, ponovljeno je kako je sve veći broj zahtjeva za uključivanje djece u predškolski odgoj. Dodatni kapaciteti su potrebni s obzirom da se grad širi, dolazi velik broj novih stanovnika. Za sada postoji jedan takav obrt u Novom naselju, a rade na tome i da otvore vrtić. Ovom se odlukom nudi mogućnost svim zainteresiranim za ovu vrstu usluge, no kako bi ostvarili subvenciju uvjet je da u postojećim vrtićima nema mjesta, iznos sufinanciranje je 120 eura. Preferira se da sva djeca upisuju vrtić, dadilje se drugačiji aspekt no također moraju imati zakonski utvrđene kriterije i standarde. Ova je odluka bila na javnom savjetovanju. Roditelji su zadovoljni uslugom dadilja, kazao je o povratnoj informaciji. Što se pak ekonomske cijene tiče, Grad ne može utjecati na cijenu, ona je dio tržišta i o njoj odlučuje poduzetnik sam. Obje odluke su na dnevnom redu predstojeće sjednice Gradskog vijeća.Skip to content