Odbor za financije i proračun: O prijedlozima izmjena Proračuna Grada Dugog Sela

Predsjednik Odbora za financije i proračun Ivica Bošnjak na početku sjednice prigovorio je zbog uskraćenih mu informacija i uvida u stanje proračuna, koje je zatražio od stručnih službi, pozivajući se na zakonske obveze o pristupu informacijama. Zamjenica gradonačelnika Jasminka Kokot Bambić obrazložila je nadležnost i odgovornost gradonačelnika i njegovih zamjenika prilikom uvida u proračunske dokumente, a ne stručnih službi, čime predsjednik Bošnjak nije bio zadovoljan.

Uz članove Odbora sjednici su nazočili predsjednik Gradskoga vijeća Darjan Budimir te zamjenici gradonačelnika Jasminka Kokot Bambić i Nikola Tominac.

Prijedlog prvih izmjena proračuna obrazložila je Marica Knezić iz stručne službe odjela za financije, rekavši kako se predlaže povećanje prihoda i izdataka u proračuna s 94,980.050 na 118, 376.371 kuna, što bi bilo povećanje za 25,9 posto.

Tako se u prvim izmjenama planira povećanje radi usklađenja s troškovima iz odobrenih projekata sukladno obvezama iz natječajne dokumentacije.

Povećani troškovi očekuju se u realizacije obilaznice Puhovo, uređenju Kulturno-informativnog centra, nabavi opreme za zbrinjavanje komunalnog otpada, investicija u Dječjem vrtiću i obnovi zgrada Gradske uprave, Glazbene škole i drugih radova.

A s prihodovne strane očekuju se veći prihodi od poreza na dohodak, na promet od prodaje nekretnina, te prihoda od prodaje zemljišta. Računa se i na prihode iz EU fondova, Fonda za poravnanje – obrazložila je Knezić između ostaloga.

Predsjednik Bošnjak i članovi Odbora Stipo Velić i Ana Celjak, kritički su komentirali prijedlog izmjena, ocjenjujući predloženo povećanje nerealnim.

Zamjenica J. Kokot Bambić prijedloge povećanja obrazložila je pokušajem bržeg razvoja grada i brojnim prijavama na natječaje, podsjetivši na mogućnost proračunskih izmjena tijekom predstojeće realizacije. A zamjenik gradonačelnika Nikola Tominac pozvao je na timski rad u nastojanju realizacije projekata naglasivši kako svi projekti za natječaje moraju imati financijsko uporište u proračunu. Još je dodao mogućnost smanjenja priliva iz EU fondova u budućnosti, što je razlog više za pokretanje sadašnjih razvojnih projekata.

Sukladno iznijetim stavovima većina članova Odbora nije podržala prijedlog prvih izmjena Proračuna niti izmjene i dopune pripadajuće Odluke o izvršenju proračuna za 2018. godinu. Troje članova bilo je suzdržano, jedan glas bio je protiv, a jednim je glasom prijedlog proračuna podržan.

O prijedlozima izmjena, povećanju plana prihoda i izdataka u Proračunu, odlučit će gradski vijećnici na predstojećoj sjednici Vijeća.Skip to content